Момче с аутизъм се готви за шампион по плуване

Майка му го завела на тренировки, за да пребори страха си от водата

Момче с аутизъм се готви за шампион по плуване | StandartNews.com

13-годишно момче с аутизъм, което се страхува от водата, трупа успехи с плуване. Детето от Пазарджи не само успя да се научи да плува, а вече спечели и първия си медал от национален турнир по адаптирано плуване.Историята на Емил Кондев, майка му и треньора Петър Георгиев, разказва БТВ. 

Емил Кондев е роден с аутизъм и ужасно много се страхува от водата. Преди няколко години обаче майка му взима решение, което променя живота му.

Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза – разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран, спомня си Петър Георгиев. 

Емил всъщност е първото дете, с което Георгиев започва да работи.  Началото е повече от трудно и за двамата. Много любов и търпение са необходими на 27-годишния треньор, за да научи Емо да плува.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел – да пребори своя страх от водата и да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали. 

Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговия по-малък брат Крум. Той е здрав. Целите пред двете деца са коренно различни. Крум се състезава с другите деца, а Еми с аутизма и със самия себе си! Затова ги  разделят. Сега, когато и двамата печелят медали – тренират отново заедно.

Повечето деца с аутизъм се концентрират по-трудно, обучителните процеси при тях са по-бавни. Петър Георгиев обаче не се отказва да работи с малкото момче и лека полека забелязва първите резултати от своя труд. 13-годишното момче вече плува два стила - кроул и гръб. Може да се похвали и с първия си спечелен медал от Национален турнир по адаптирано плуване, който се провежда в Габрово. Този сребърен медал е награда не само за Емо, но и за неговите родители и треньора му, които не спират да се борят заедно с него всеки ден. Емил Кондев е първото дете със специални нужди, с което започва да работи Петър Георгиев. В момента той тренира общо 15 деца със специални потребности в Пазарджик и София.

Преди година в живота на Емо се появява златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова.Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец.

За Рени Емо става вдъхновение. Рени посещава тренировките на Емо редовно и му  вдъхва кураж.

През  май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието. Там Емо ще покаже какво е научил.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай