Сряда,

Молебен за дъжд в Перник

От: Руми Борисова -
Молебен за дъжд в Перник
A
A
A

Яз. "Студена" пълен само на 1/5, тръбите - на решето, въвеждат режим

Причината за кризата е сушата и 80% загуба на живителната течност по трасето

Перник е във водна криза. Предстои въвеждане на режим за водата. Кранчето към потребителите ще се отваря само за определeни часове в денонощието.  Това се налага, защото единственият водоизточник  язовир "Студена" е пълен само на 1/5 от неговия капацитет.  В момента в язовира има малко над 5 милиона кубика вода, при възможност да побере  25 милиона. Снимки на чашката на язовира, приличащи на лунен пейзаж, заливат социалните мрежи. Водоемът е в основен ремонт, за първи път след повече от 50 години експлоатация. Но не това е причина за ниското ниво на водата в него. Празен е заради засушаването през последните месеци. Освен липсата на дъжд, причина за малкото вода в язовира е и нейната загуба. По трасето от водоема и пречиствателната станция до абонатите се губи близо 80% от живителната течност. А заради засушаването това лято

питейна вода се ползваше и за поливане

въпреки забраните.
Според заявките на водоснабдителното дружество от началото на тази година необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на град Перник и населените места в района на яз. „Студена“ са в размер на 1,55 млн. кубика на месец. Обемът на язовира, който може да се използва без отчитане на постъпващ приток,  е 7 милиона кубика, а мъртвият обем на язовира е 2.4 милиона кубика. С общо писмо от 9 октомври 2019 г. до областният управител Ирена Соколова в качеството й и на председател на Асоциация по ВиК - Перник, до Председателя на Общинския съвет и до кмета, управителят на „ВиК“ ООД-Перник инж. Иван Витанов уведомява за възможно въвеждане на режим на водопотреблението в община Перник, като тази вероятност съществува при продължаващ много сух сезон с понижаване на разхода до 40%. Нивата на водата в язовира се следят от екоминистерството. Соколова също ежедневно изисква и получава от ВиК справки за състоянието на язовира.
Подобна ситуация и режим на водата в града не е имало от 1993 г. Инж. Витанов е категоричен, че причина за кризата са малкото валежи тази година. Според новоизбрания кмет на община Перник Станислав Владимиров

ситуацията с маловодието е била подценена

В качеството си на доскорошен народен представител той беше отправял питане до министъра на околната среда и водите Нено Димов за състоянието на язовира в началото на септември и в отговора до него и колегата му Любомир Бонев ситуацията е недвусмислено обяснена. Тогава опасност от воден режим не се очертаваше. Въпреки това в условията на предизборна кампания  беше спомената думата източване и това отприщи страстите на перничани. Веднага започна търсенето на виновници и определянето на наказания, искането на оставки. А виновни за ситуацията сигурно има, но те не са сред управляващите в момента, а по-назад във времето, защото едва сега в района ще се осъществява "воден цикъл" - проект, за който  ще има европейско финансиране. Но се оказва, че той не включва пълна подмяна на водопреносната мрежа, макар че още преди 15 години екип от френски специалисти беше установил нейната фатална амортизация.
Намери се и бивш чиновник от МОСВ, който хвърли бомба, че ВЕЦ-ът към язовира го източвал, макар че централата не работи от 6 юли тази година.
Сухите факти са следните: Язовир "Студена" е построен в периода 1953-1955 г. Предназначен е за подсигуряване на питейна вода за населението на Перник и околните села. Схемата на язовира включва бетонна язовирна стена с челен преливник и енергогасител, водовземна кула, напорен тръбопровод, водно-електрическа централа, деривационен канал след ВЕЦ. Обемът му е 25,2 млн. m3.
С финансиране чрез инвестиционен заем от Световната банка и съфинансиране от държавния бюджет и в момента се извършва рехабилитация на язовирната стена, с която ще се продължи експлоатационния ресурс и сигурността на язовира. Стойността на проекта е 32 млн. лв.  Тъй като за жителите на Перник и редица околни селища

няма алтернативно водоснабдяване

за да не се прекъсва водоподаването към тях, част ремонтните работи бяха изпълнени от водолази под водата. Работата по стената вече е завършена и предстои да се ремонтира водовземната кула. Проектът ще приключи до средата на 2020 г. В никакъв случай обаче ниските нива на водата в язовира не са свързани със строително-монтажните работи по съоръженията.
Всеки път, когато има продължително засушаване и липса на дъжд водата се отдръпва. Преди години се появиха ужасяващи снимки не само на напуканата почва по дъното на водоема, но и на скелети на животни, автомобили, озовали се незнайно как на дъното, варели и други отпадъци, които са попаднали  в охраняваната вододайна зона, вероятно при криминални обстоятелства.  
А ако има източване, то е през многобройните аварии. Поради продължилата суша и образувалите се сериозни пукнатини в почвата,  има нарушаване на връзките на водопроводите и увеличаване на броя на авариите с над 150 за същия период през други години. Технологичното време за отстраняване на повредите и пълнене на системите е причина за зачестилите спирания на водоподаването към някои квартали и населени места. Има случаи на аварии по главния водопровод извън населените места, които се установяват след като кубици вода са се излели напразно. Понякога те бликват като гейзери и това се вижда, но често водата

просто изтича под земята и се губи

И въпреки, че от години се говори колко много  Перник се нуждае от подмяна на водопреносната мрежа, едва сега по проект на стойност 106 милиона лева, от които 85 милиона са за община Перник, а останалите – за община Радомир, ще се прави подмяна на водопроводи, но само за около 40 млн. лева. Договорът за т. нар. воден цикъл беше подписан с "Водоснабдяване и канализация" ООД -Перник  на 21 август. За жалост в миналия програмен период, въпреки пълната проектна готовност този проект, тогава с бенефициент Общината в Перник, пропадна заради изчерпване на средствата по оперативната програма, но и заради недооценяване на нуждата.
Още един пропаднал проект, но с по-далечна отправка в миналото можеше да е от полза в тази ситуация, ако беше осъществен. Става дума за намерението, реализирано само в начална фаза, да се изгради а като алтернативен на "Студена" водоизточник язовир "Раянци". Строителството му започва през 1986 г. и поради липса на финансиране е прекратено през 1992 г. За този период в изграждането на технологични пътища за изпълнение на насипите на стената на това съоръжение, което трябваше  да водоснабдява общините Перник, Радомир, Земен и Ковачевци, държавата е инвестирала 13 млн. лева. Всеки път около избори в първите години на демократичните промени у нас  недостроеният язовир "Раянци" се вадеше от фризера и ставаше дъвка в предизборните обещания на политиците.  Това обаче не реши проблема, макар че идваха и проявяваха интерес и чуждестранни инвеститори. Веднъж

арабски предприемачи даже заговориха

че инвестиционният им интерес е сериозен, тъй като ще дойде време, когато водата ще стане по-важно природно богатство от петрола. В условията на водна криза и режим на водата перничани ще разберат, че тези араби не са се шегували.
Едно е ясно – изходът от кризата е дъжд и дебел сняг в планината през зимата. Затова сред перничани се появи призив да се съберат пред храма на молебен за дъжд.  Бог чува нашите молитви, ако и да ги отправяме към Него главно при беди и злощастия, но е добре да се припомни, че преди молебена е добре да има няколко дневен строг пост и покояние, „за да не си спомня (Господ) беззаконията и неправдите на Своите люде, и за да отвърне от нас целия Свой гняв, справедливо отправен към нас, и за да не ни умори с глад и жажда, Господу да се помолим!“

 

Проучват снабдяване
от яз. Долна Диканя

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров, заедно с областния управител Ирена Соколова решиха да търсят по-разумен график за водния режима. ВиК предлага вода да се пуска от 16 до 22 часа след 18 ноември.
На работна среща в сряда между шефа на ВиК, новия пернишки кмет и областния управител бяха обсъдени възможности вода от чешмите да тече от 20 часа вечер до 8 часа на другата сутрин. Специалисти са предложили мерки за излизане от кризата, сред които извънредно водоснабдяване от яз. Долна Диканя към яз. "Студена", да се увеличи водата от Владайския канал при възможност, за да постъпи повече вода, както и да се разконсервира водохващане в местността Дараците, да се види какъв дебит има и съответно, ако той е достатъчен да започне да се експлоатира. В момента пречиствателната станция за питейни води работи в намален капацитет, заради ремонтни дейности. Именно за станцията ще се искат средства от държавата, за да заработи възможно най-бързо в пълни обороти. От ВиК Перник потвърдиха, че от началото на ноември фирма "Стомана" не ползва водата от язовира.

 

Перничани си помагат
с бидони и минерална

Акция "Предай нататък" във Фейсбук, пуснаха и вицове за безводието

За много хора проблемът с водния режим ще се окаже сериозен. Във фейсбук страницата "Снимай Перник ..." млада жена пусна следното обръщение: "Мили съграждани. Ясно е,  че проблем има. А някой замисли ли се, че много от нас са в ситуация да няма кой да им пълни бидоните. Че много от нас работят по две, три целодневни и вода няма да видим. Баща ми е инвалид и съм със слънчево дете. Кой ще ми пълни вода? А и другото, дали ще мога да си позволя чисто финансово минерална. Много хора в този град са на моето дередже. Този интервал 16-22 е немислимо нещо. Ако това се случи, а ще се случи, ние си умираме жадни. Ясно е, че вода в язовира няма. Но какво ще се прави от тук натам, властимащите мълчат."  Друга дама бързо отговори: "Режимът ще е факт. Ще трябва да се научим да бъдем задружни, да си помагаме. Ще ви пиша на лично, да си запишете номера ми, когато имате нужда, ще направя всичко възможно да дойда и да ви помогна. Дано бъде нещо като “предай нататък”, няма друг вариант просто."  

Но въпреки бедственото положение в Перник вече разказват вицове и по темата за безводието. Бивш депутат пусна в социалните мрежи шегата: "И като поседна Господ Бог вечерта да види новините, чу за водния режим в Перник и рече: Абе, как на мойте хора режим, бе?! И пусна дъжд." Друг шегаджия написа: "Водна криза в Перник. Хисаря, Банкя, Бачково и Горна баня харесват това."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички