Мобилни бензиностанции подриват пазара на горива

Мобилни бензиностанции подриват пазара на горива | StandartNews.com

Ведомствени станции и митнически складове са каналите за контрабанда на бензин и дизел

Политически герой прави дъмпинг във Варна, казва Андрей Делчев

Какви позиции ще защищава Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред управляващите като новоизбран член на УС на КРИБ? Какво постигна БПГА в борбата си срещу сивия сектор в търговията с горива у нас? Накъде върви пазарът след появата на бензиностанции, които продават на драстично по-ниски цени от големите вериги? Какво ще е решението на КЗК след поредния секторен анализ за наличие на картел на пазара на горива? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

* Има много обекти, които продават евтини горива, без да тръбят за това
* Върху КЗК се оказва сериозен обществен натиск да измисли картел на пазара
* Конкуренцията определя цените, а клиентът е свободен да избира откъде да купува

- Г-н Делчев, как се стигна до номинацията Ви за член на УС на КРИБ?

- До този момент петролният сектор беше представен в КРИБ от г-н Валентин Златев в качеството му на изпълнителен директор на "ЛУКОЙЛ България", чиито два мандата изтекоха. Становището на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) беше, че секторът е твърде сериозен бизнес за държавата, твърде сериозен платец на данъци и твърде сериозен работодател, поради това би трябвало да бъде представен в най-голямата работодателска организация у нас. Затова фирмите предложиха БПГА да бъде номинирана за член и съответно аз като неин изпълнителен директор - да представлявам асоциацията в УС на КРИБ.

- Какви позиции ще защитавате в УС на КРИБ?

- Ще защитавам вече добре познатите на обществото позиции, които БПГА от години прокламира, а именно - за чистота на бизнеса, за действия на държавата против сивия сектор, за равенство на всички търговци през закона и за еднакъв подход на контролните органи спрямо всички - нещо, което у нас все още не става.

- Вече доста години настоявате пред управляващите да предприемат мерки срещу сивия сектор в търговията с течни горива. Ще получите ли най-сетне правителствена подкрепа?

- Ние получаваме подкрепа, но за съжаление - не с темповете, които желаем и за които винаги настояваме. Правителството предприема мерки, които според нас не са достатъчно ефективни. Разбира се, ние напълно съзнаваме, че когато предлагаме някакви мерки, те винаги срещат сериозен отпор от отсрещната страна. Например предлагаме държавата да започне да осъществява строг контрол върху т.нар. "ведомствени бензиностанции", а това веднага засяга много фирми, които имат такива обекти и "щастливо" ги ползват, с което подриват нормалния бизнес. А ние в БПГА категорично смятаме, че тези "ведомствени бензиностанции" са един от каналите за реализиране на контрабандните горива у нас. Ясно е, че когато си създал един такъв сив бизнес и си го прикрил под шапката, примерно, на голяма транспортна фирма или като земеделски производител, за да печелиш, продавайки доскоро маркирано гориво, а сега - гориво с неплатени акциз и ДДС, ти защитаваш ведомствената си бензиностанция просто защото тя ти носи очевидни ползи. Така че когато казваме, че ведомствените бензиностанции вредят на бизнеса и трябва да изравнят статута си с нормалните, ако искат да продават горива на трети лица, винаги срещу нас излизат земеделски производители и транспортни фирми, които се заканват да блокират магистрали и гранични пунктове по подобие на гръцките си колеги. Така че ние напълно съзнаваме, че правителството е поставено под разнопосочен натиск. Също така съзнаваме обаче и че напълно сме прави когато лансираме тези наши искания, тъй като те изцяло съвпадат с интересите на обществото. Ако се затворят тези канали за контрабанда, то веднага онези неочаквани приходи от 3 млрд. лева, които премиерът Борисов постоянно съобщава, веднага ще станат 4 млрд. лева.

- Тъй като пледирате за равнопоставеност между всички търговски обекти на пазара на горива - опитвали ли сте се да сезирате съответните държавни институции, за да я постигнете?

- Сезирали сме многократно всички държавни институции, като се започне от министрите на финансите, икономиката и енергетиката и се стигне до министър-председателя и главния прокурор, като сме ги информирали в най-големи подробности за проблемите с търговията с горива. Да, някои от проблемите бяха частично решени. Прие се някаква нормативна уредба за ведомствените бензиностанции, която обаче все още не се прилага стриктно по отношение на контрола. Проблемът с мобилните бензиностанции пък въобще не беше решен. Ведомствените избуяха като гъби, тъй като дълго време към тях нямаше изисквания за монтирането на контролни уреди и за онлайн връзка със системата БАЦИС на Агенция "Митници". Затова спокойно през тях продаваха и контрабандно, и маркирано гориво. В момента, в който беше приета някаква нормативна уредба спрямо тях започна бърза трансформация на ведомствените бензиностанции в мобилни.

- Някой знае ли всъщност какъв е реалният брой на ведомствените и мобилните бензиностанции у нас. Преди няколко месеца в интервю за "Стандарт" президентът на "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов заяви колко бил изненадан, че у нас има много повече бензиностанции от Русия?

- О да, със сигурност у нас работят повече бензиностанции, отколкото в Русия. По данни на БПГА нормалните стационарни бензиностанции по пътищата са около 2500. Ведомствените бензиностанции, които си направиха труда да се регистрират по силата на едно изискване на Министерството на финансите, се оказаха към 6500. Според нас те са поне 15 хиляди, тъй като повечето от тях не се регистрират. Когато все пак се приеха някакви мерки срещу ведомствените бензиностанции, част от тях започнаха да се трансформират в мобилни - качват ги на едни стари ЗИЛ-ове, които по паркинги и пътища зареждат който поиска. И именно срещу тях засега няма никакъв лек.

- Виждал съм табели по главния път за Русе, на които пише: "Евтин дизел", посочена е някаква цена, а стрелката сочи към черен път в гора.

- Такива табели има навсякъде. Сега именно мобилните бензиностанции са на мода, тъй като спрямо тях няма никакъв контрол и те спокойно си работят. Оказа се че няма стандартизирано измервателно оборудване за тях. Така че не е решен нито въпросът с регистрацията на ведомствените, нито с контрола на мобилните бензиностанции. Не е решен и проблемът с пристанищата, които, според нас, са един от най-големите канали за внос на контрабандни горива. Имам предвид конкретно т.нар. митнически складове. Акцизните складове са 40 и вече се контролират строго, знаете, че на тях бяха монтирани много измервателни уреди с големи инвестиции от техните собственици.
Освен акцизните обаче има и доста митнически складове по границите на България, някои от които станаха популярни от тв предавания. През тях също влизат горива, които се обмитяват на митници във вътрешността на страната, примерно чак в София, а какво се случва с горивата между пристанищата и вътрешните митници не е ясно. Така че и т.нар. "митнически складове" са едни от каналите, по които влизат незаконни горива. Като под незаконни разбираме не непременно некачествени, а с неплатени акциз и ДДС.

- Накъде върви пазарът на горива на дребно у нас след появата на една бензиностанция във Варна, която свали цените на изток от Велико Търново и Русе?

- Това е конкуренцията. Аз не бих акцентирал само на варненската бензиностанция, тъй като смятам, че там има и други аргументи, които ще лъснат в предстоящите предизборни кампании, на които ще излезе нов герой. Има и ред други бензиностанции и дори цели вериги, които продават на по-ниски цени, без да тръбят в медиите за това. Все пак обаче има едни ценови нива на горивата на едро и на "ЛУКОЙЛ", и на вноса, под които няма как да продаваш. А ако все пак продаваш под тях, то явно кръстосано субсидираш този бизнес с някакви други, нетърговски цели. И тъй като ме питате за варненската бензиностанция, то отговорът там може би е свързан с откровено популистки въпроси, с идеята собственикът й да се изживява като "баща на народа", като закрилник, който се боли с лошите и богатите. Всичко това най-вероятно ще доведе до това да видим скоро образа му на предизборни плакати.

Но да се върна на въпроса - пазарът на горива у нас е свободен и конкурентен, има много източници за доставка - освен рафинерията в Бургас около 35-40% от горивата се внасят.

Но самият въпрос, който витае напоследък в обществото - защо едни продават скъпо, а други - по-евтино, според мене е алогичен. Всеки играч на пазара си определя ценовата политика на базата на собствената си търговска стратегия, себестойност и пр. Знаете, че има скъпи авиокомпании, както има и евтини. Никой обаче не скача срещу "Катар еъруеиз" да свали цените си до тези на "Уиз еър", нали?! Никой не пита и защо веригата "Пикадили" продава на по-високи цени от еди кои си магазини, нали?

- Все пак обаче КЗК прави нов секторен анализ за наличие на картел на пазара на горива. Кога ще излезе резултатът и притеснявате ли се от него?

- Няма от какво да се притесняваме, тъй като познаваме добре и фактите на пазара. А фактите не са по-различни отпреди 2-3 години, когато беше изготвен последният от четирите поредни секторни анализа на КЗК, който показа, че няма никакви нарушения на конкуренцията на пазара. Оттогава тук навлезе още един мощен играч в лицето на "Газпром", така че пазарът не само че не се затваря, а става все по-конкурентен. Нещо повече - с мене се срещат чуждестранни инвеститори, които имат интерес да открият нови бензиностанции у нас. Така че каквото и да постанови КЗК, първо, ще го четем с интерес и второ - това решение няма да е окончателно.

Искам да отбележа, че в последно време КЗК е подложена на масиран обществен натиск. Не знам дали остана политик, който да не се изказа, че у нас има картел, а някои дори недвусмислено намекнаха, че ако някой от новите кандидати за членове на КЗК каже, че няма картел, те не биха подкрепили избора му. А смятам, че колкото и антимонополният регулатор да е независим, в момента работи в една негативна информационна среда, която може да повлияе на решението му дали има картел, или не. Така че - ние в БПГА чакаме с интерес решението на КЗК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай