Много свобода значи и много глупост

Коментар на Калина Андролова по БНР

Много свобода значи и много глупост | StandartNews.com

Интересно е, че има корелация между намаляването на регулативното въздействие на властта върху индивидите и нарастването на конспиративните теории и съпротивата.

Тоест, колкото повече свобода, толкова повече и свобода на глупостта. Както пише френският социолог Дюркем: „Характерното за човека е да бъде подчинен на ограничаване, не физическо, а морално, тоест социално.

Но, когато едно общество е разтърсено от криза, то е неспособно да осъществи подобно влияние“. Така започват нарастването на тревожността, фолклорните страхове, макабрените съждения за бъдещето и въвеждането на измислици, защитени с научни термини.

Лекотата, с която днес можем да имаме линии на свързаност между хора и информация, парадоксално създава възможност за тотално неразбиране. Вместо обратното – повече информация, по-добро разбиране.

Съществуват множество сайтове и ресурси в интернет пространството, които правят безумни връзки между времето, икономиката, ваксините, ХААРП, армията, природните бедствия и следите, които самолетите оставят в небето. Covid създаде богата хранителна среда за конспирации около появата на вируса, а сега и по темата за ваксините. Антиваксърите тиражират фалшиви твърдения, че ваксините срещу Covidсе използват за имплантиране на микрочипове и че променят ДНК-то на човека.

Проф. Мелинда Милс от университета в Оксфорд припомня, че ваксините са едно от най-удивителните открития, че са спасили милиони човешки животи и че ние забравяме това, защото не сме заобиколени от морбили, полиомиелит и едра шарка.

Проф. Милс казва още, че силният фокус върху самото научно високо медицинско постижение каквото са ваксините срещу Covidе създал сляпа зона за това какво се случва в главите на хората и как те гледат на тези ваксини. Антиваксърите търсят активно хора в социалните мрежи, които са разпитващи и колебливи, и веднага ги убеждават, че имат наистина основателна причина да се тревожат.

Турският проф. Урал Акбулут, химик от Техническия университет в Анкара, разказва, че ваксина срещу едра шарка е приложена за първи път в Китай преди хиляда години.

Хората вземали прах от струпеите на оцелели от болестта и го вдухвали с нещо като пригодена сламка в носовете на децата си. Така децата се разболявали от някаква лека форма на заболяването и след възстановяването били вече имунизирани. Всъщност съвременната ваксина срещу едра шарка е първата ваксина, разработена срещу заразна болест.

Заедно с първите ваксини се появяват и антиваксърите, както и аргументите им, че едрата шарка не е толкова опасно заболяване, въпреки че смъртността е около 30-40%. 

Национална антиваксърска лига съществува във Великобритания от 1866 г., а десет години по-късно в САЩ е основано и Американското антиваксърско общество. Когато ваксините, които днес добре познаваме, стават задължителни със закон, в много страни има дори бунтове.

С течение на времето съпротивата изчезва, за да се възроди отново през последните десетина години с нарастването на индивидуалните свободи, манията по екологично естествения начин на живот и възможността за достъп до псевдонаучна информация.

И сега, когато се появиха ваксините срещу Covid, моментално започна кампания по дезинформация и създаване на резистентост в мисленето. Основната комуникационна тактика на антиваксърите е, първо, минимизиране на опасността от Covid, тоест вирусът не е толкова опасен, че чак да се ваксинираме, и второ, натрапва се тезата, че ваксините са по-опасни от болестта.

Недоверието във ваксините идва основно от недоверие във фармацевтичните компании и властта едновременно.

Хората вярват, че фармацевтичните фирми могат да продават продукт независимо от вредните последици, при това осигурявайки си подкрепата на регулаторите, тъй като фармацията оперира с колосални суми.

Звучи логично, но повечето от опасенията, които антиваксърите изказват, всъщност не са нищо друго освен хиперболизирани заблуди. Сигурна съм, че всички, които са в болници в тежко състояние от Covid, ако можеха да изберат дали да се ваксинират, или да ги интубират, щяха да изберат ваксината, независимо от кой вид.

В интензивните отделения на болниците на финала няма атеисти и няма антиваксъри.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай