Младите лекари учат без пари

Младите лекари учат без пари | StandartNews.com

Големият успех на кампанията "Млад медик"


Трима ще получат едногодишна стипендия през септември

Младите лекари вече ще учат без пари. Това е големият резултат от кампанията "Млад медик", която "Стандарт" провежда тази година съвместно с "Дарик радио", здравното министерство и Българския лекарски съюз.

Здравното министерство ще поеме таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила, обяви министър Петър Москов на 6 юли 2015 г. във Варна по време на втората дискусия от инициативата. Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, уточни д-р Москов. Само месец по-рано при старта на кампанията ведомството му отмени държавната такса първо за обучението на специализантите по редки специалности.

Здравеопазването неотменно е във фокуса на в. "Стандарт". Но през 2015 г. решихме да поставим акцента върху проблемите на младите лекари и медицински сестри, защото те са бъдещето на системата. Голямата цел на кампанията "Млад медик" е да задържи тези високоспециализирани кадри у нас. Започнахме инициативата през май. И вече постигнахме първите реални резултати в помощ на бъдещите специалисти. Сред тях са обещанието на здравното министерство да промени и възможностите за работа на младите медици със здравната каса. В момента те нямат право да получават средства от обществения фонд за труда си. Това пречи и на болниците да им дават подходящи заплати. В закона за лечебните заведения обаче са заложени промени, с които специализантите ще могат да получават пари от касата за работата си. Топката вече е в полето на депутатите, които се очаква да приемат промените през септември.

В началото на есента трима млади медици ще получат и едногодишни стипендии, които също са част от кампанията ни. Лекарите ще бъдат избрани от специално жури, в което влизат представители на МЗ, БЛС, в. "Стандарт" и Дарик радио. Кандидатите ще бъдат оценени по обективни критерии, които изготви съсловната им организация.
Досега на страниците на "Стандарт" представихме номинациите на 11 млади медици за тези стипендии. В редакцията обаче има поне още толкова кандидатури, които чакат своето огласяване. Като част от кампанията ни три едногодишни стипендии ще получат и младите медицински сестри. В края на август ще публикуваме критериите за тяхното оценяване и номиниране. Те ще бъдат изготвени от съсловната им организация.

4 града излъчиха любим учител

Кампанията на "Стандарт" и МОН "Любим учител" за първи път стана повод младите хора да кажат как изглежда в техните очи любимият преподавател и какви качества търсят у него. Както и сами да посочат какви очаквания имат към хората, които всеки ден влизат при тях в класната стая. На практика тя даде началото на нов диалог между деца, преподаватели и просветно министерство, който ще продължи наесен с ново гласуване на специален сайт. На него младите хора от цялата страна ще могат да номинират любимите си преподаватели.
В рамките на кампанията ученици от четири града в страната дадоха вота си за преподавателите, които ценят най-много. Освен това те трябваше да посочат и по какви критерии са избрали любимия учител. На своите страници "Стандарт" запозна читателите с пътя на тези хора към учителската професия и с изискванията на младите, които съвсем не гласуват само за онези, които лесно пишат шестици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай