Мъка! Как Урсула ще ни тормози да пестим ток

Каквмо ще се случва в пиковоте часове

Мъка! Как Урсула ще ни тормози да пестим ток | StandartNews.com

Европейската комисия (ЕК) предлага спешна намеса на европейските енергийни пазари с цел справяне със скорошното драстично повишение на цените.

Първата стъпка за справяне с високите цени е намаляването на търсенето. По този начин може да се окаже въздействие върху цените на електроенергията и да се постигне общ уравновесяващ ефект върху пазара. Интерес представляват часовете от денонощието, когато цената на потреблението на електроенергия е най-висока, т.е. когато производството на енергия от газ оказва най-значително въздействие върху цената.

Ето защо Комисията предлага задължение за намаляване на потреблението на електроенергия с поне 5% по време на определени часове с най-висока цена на потреблението, съобщава БНТ.

От държавите членки ще се изисква да набележат 10% от часовете с предвидената най-висока цена и да намалят потреблението през тези пикови часове. Комисията предлага също така държавите членки да си поставят за цел до 31 март 2023 г. да намалят цялостното търсене на електроенергия с най-малко 10%. Те могат да решат кои са подходящите за тях мерки за постигане на тази цел, като те може да включват финансова компенсация.

Намаляването на търсенето в пиковите часове ще доведе до намаляване на потреблението на газ с 1,2 милиарда кубични метра през зимата, смятат от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай