Неделя,

Митрофанова с ключов коментар за моряците от "Царевна"

От: Агенция Стандарт -
2999
Митрофанова с ключов коментар за моряците от "Царевна"
A
A
A

„Постоянно следим ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол. На 13 април 15 членове на екипажа на кораба “Царевна” – сред които 14 граждани на България – са евакуирани в Донецк. Искам да ви уверя, че руската страна прави всичко необходимо да осигури сигурността им и последващото връщане в родината". Това посочи руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в седмичния си брифинг в социалните мрежи. 

„Специалната операция по демилитаризацията и денацификацията на престъпния киевски режим, който в продължение на 8 години е подлагал на геноцид населението на Донецката и Луганската Народни Републики, се развива в съответствие с утвърдените планове на Министерството на отбраната. Тактиката на бойните действия е изработена изхождайки от необходимостта да се изпълнят поставените от Президента на Русия задачи при минимални загуби сред личния състав на руските Въоръжени силиПродължава освобождението на Мариупол. В резултат на успешните настъпателни действия на Въоръжените сили на Русия в района на металургичния комбинат "Илич" сложиха оръжие и доброволно се предадоха над една хиляда морски пехотинци на ВСУ. Ранени получиха необходима медицинска помощ. Руската Федерация непрекъснато оказва всестранна хуманитарна помощ на пострадали жители на Донбас и на контролираните райони на Украйна. Организирани са коридори за безопасно излизане на местните жители от зоната на боевете. Украинските националисти използват мирни граждани като "жив щит", заплашвайки със смърт им пречат да се евакуират, безразборно разстрелват колони на отървали се от главорезите бежанци", коментира Митрофанова. 

„Престъпният режим в Киев засилва антируската пропаганда, като масово тиражира в западните медии фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на Въоръжените сили на Русия спрямо обикновени украинци. В тази работа бандеровците не пренебрегват нищо - като се опитват да обвинят Русия в "зверствата", жертват безскрупулно десетки животи на собствени граждани", каза още тя.

За доставки на оръжия за украинските въоръжени сили: "В контекста на продължаващите обсъждения в българския истаблишмънт по темата на доставки на оръжия (включително от съветски произход) и амуниция за украинските националисти, искам отново да подчертая, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за руско-българските отношения."


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com