Митингите "за" и "против" Орешарски се хванаха за класиците

Митингите "за" и "против" Орешарски се хванаха за класиците  | StandartNews.com

След като морално-икономическата дискусия "за" и "против" кабинета "Орешарски" влезе в задънена улица, протестиращите посегнаха към оръжията на френските класици от революционния XIX век.

В съботата актрисата Таня Илиева влезе в ролята на Свободата от прочутата картина на Йожен Дьолакроа. Красавицата, която е и модел, поведе символично народа като на дефиле из туристическия център на столицата. До нея смело крачеше група предрешени френски революционери с кремаклийки и наточени шпаги, аха да щурмуват родната Бастилия. При вида на амазонката, развяваща знаме, протестиращите започнаха да скандират "революция, революция". Други обаче коментираха, че с голи гърди кабинет не се бута. След като позира пред Партийния дом и до паметника на Цар освободител, звездата от филма "Дзифт" направи своеобразна арт провокация пред органите на реда, пазещи периметъра пред парламента. Повечето полицаи въобще не се трогнаха от еротичната гледка, оставайки железни пред скандиращата под носовете им полугола актриса. Хубавицата обаче развълнува група пенсионери, които искат Орешарски. "Какво се показва по бозки?! Премиерът вдигна майчинските, а тази дали е майка въобще", възмути се напет дядо, сащисан от "срамотната гледка".

Нежната половинка на певеца Руши Виденлиев предизвика множество възгласи и на Орлов мост, окупиран за поредна събота от протестиращите срещу новото правителство. Илиева ту щедро раздаваше усмивки пред GSM-ми и камери, ту изражението й ставаше хладно и стоманено като орлите, кацнали над моста.

Благодарение на Интернет и социалната мрежа идейните кадри на софийската Свобода бързо обиколиха целия свят. Фотосите събраха голямо одобрение и въздишки, но и немалко нецензурни коментари във форумите. Веднага се появиха и дежурните "театрални" критици. Едни обвиняваха Илиева в слаба и зле режисирана постановка, а други, че си правила пиар реклама с цел повече модни и сценични ангажименти. Нейните защитници пък коментираха, че въпреки че живее в Щатите, актрисата била доста редовна на протестите. В този дух бяха и обясненията, че в арсенала на хората на изкуството са провокациите с вкус, а не псувни, домати или компроматни бомби.

Културната провокация получи своя отзвук и сред контрапротестиращите пред НДК, където се събират поддръжниците на премиера Пламен Орешарски. Още на другия ден там се разхвърли дама, достойна за модел на Рубенс или Дега. Гневната симпатизантка на кабинета изразяваше гражданска позиция в чист кабаретен стил с перли, дантелени ръкавици без пръсти, рокля (или може би комбинезон) и, разбира се, гола гръд.
За разлика от изпълнението на Таня Илиева голият контрапротест трудно би могъл да бъде обвинен в режисура, тъй като фотосите от него бяха само папарашки. Той бе доста натуралистичен, спонтанен и анонимен дори за дошлите полицаи. Чие изпълнение е било по-реалистично може да се спори, но за сефте дюдюканията и псувните от площадите бяха заглушени от красотата на изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай