Мистериозен жълт дъжд във Варна. Невероятна причина

Мъж подаде сигнал за случая към РЗИ-Варна

Мистериозен жълт дъжд във Варна. Невероятна причина | StandartNews.com

За "жълт дъжд" с неясен произход край Варна, информира Varna24.bg, позовавайки се на очевидец. По думите на мъжа, явлението е било забелязано в района на "Старите лозя" на Калиманци.

Този район носи още името "Асфалтова база - Припек. Местността е в границите на община Суворово и е обявена за "Зона за земеделски труд и отдих".  

Ето какво разказва мъжът:

"Споменатият "жълт дъжд" се е появявал и в други години, но общо взето рядко. Не мога да предоставя точни данни за часа и дори дата на "валежа" , защото не живея постоянно там, макар да има малка постройка. Активизирането на този "дъжд" забелязах миналата седмица, когато отидох да работя на лозето.

Вероятно е ръсено през нощта на 26 или 27 Септември 2023 год. Отново, допълнителна порция "дъжд" забелязах тази седмица на 04.10 2023, вероятно "поръсено" през нощта след 02 или 03.10.2023.

Този "жълт дъжд" не се наблюдава никъде из Варна, което предполага, че произходът му не е свързан с общо метеорологично явление. Капките са с размер до лещено зърно, жълти на цвят, не се отмиват лесно. Тези капки са по всяко листо, плод, предмет в парцела ми, включително по паркирания ми отвън автомобил. Същите капки ги има и при съседите ми, които изявиха готовност да потвърдят думите ми.

След споделяне с познати оставам с мнението, че става дума за изхвърляне на изпражнения от кацащи самолети. Обяснението, което получих от познати е, че самолетите не могат да изпразват резервоарите си с фекалии при полета по транспортните коридори, защото на големите височини температурите са под нула градуса и изхвърляната субстанция замръзва върху самолета.

Затова трябва или фекалиите да се изхвърлят в долните слоеве на атмосферата, където самолета се намира само при излитане и кацане, или да се плати солидна сума на летището за прибирането и неутрализирането им.

Разбира се, че са възможни и други обяснения на "жълтия дъжд" като пестициди или друго, но при всички случаи става дума за нещо ненормално и явно опасно.

Основните притеснения на човека са, че "жълтият дъжд" може да причини болести с неясен произход, ако фекалиите не са дезинфекцирани по правилата.

Той обяснява, че дезинфекцираните фекалии също са опасност за растенията в зависимост от концентрацията им. В последните три години в парцела му са изсъхнали 9 овошки в плододайна възраст – вишни, круши, дюля, кайсии.

Не е ясно дали дори измитите плодове не са поели от силните дезифектанти и доколко е безопасно консумирането им.

Мъжът е подал сигнал за случая към РЗИ-Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай