Министърът ни слага маската когато реши

Промени в закона за здравето дават допълнителни правомощия

Министърът ни слага маската когато реши | StandartNews.com

* Промени в закона за здравето дават допълнителни правомощия

* Регионалните здравни испектори също могат да въвеждат мерки по места

Министърът на здравеопазването ще може да въвежда задължително носене на предазни маски със своя заповед, дори да няма извънредна епидемична обстановка.

Това предвиждат промени в Закона за здравето, които бяха приети от парламента на първо четене в четвъртък – последния ден от продължилото две години извънредно положение/обстановка заради пандемията от коронавирус. От днес то вече е официално отменено, а маските са само препоръчителни. Одобрените със 121 гласа „за“ законови промени обаче дават възможност за ново въвеждане на мерки с цел предотвратяване на разпространението на заразни болести. Това ще става със заповед на министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор. 

Ограниченията може да са за отделни области

Мерките, които могат да се въвеждат, са от общ характер - провеждане на дезинфекция, редовно проветряване, осигуряване на спазване на физическа дистанция, задължение за носене на защитни маски на определени обществени места и др. Дава се възможност да се организират имунизационни кампании и откриване на временни пунктове за ваксинация. 

Противоепидемичните мерки могат да се въвеждат в цялата страна, както и в отделни области за определен период от време. Даването на допълнителни правомощия на здравния министър предизивика недоволство сред част от опозицията. Елена Гунчева от „Възраждане“ коментира, че министърът по свое усмотрение може да нареди никой да не влиза никъде без зелен сертификат.

Ще плащат ли на медиците на първа линия

Големи спорове в пленарната зала предизвика и въпросът дали ще отпаднат допълнителните възнаграждения за медиците на първа линия, които получаваха допълнително по 1000 лева в пандемията. Заедно със законопроекта депутатите приеха и промени в Закона за бюджета на Здравната каса. Те дават възможност парите за работещите на първа линия да се плащат до 3 месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Това е въпрос на преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК, обясни здравният министър Асена Сербезова. Костадин Ангелов от ГЕРБ алармира, че  от 1 април се спира и изплащането на допълнителните възнаграждения по 600, 360 и 120 лева на работещите в болниците. Според Сербезова в момента има разговори за методика за трайно увеличаване на заплащането на медиците, за да бъде това компенсирано. Дали ще бъде през увеличаване на цените на клиничните пътеки или към основната заплата с колективен трудов договор, това са разговори, които в момента се водят, обясни тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай