Къде са дървата за отопление? Разкритие от министър

Държавата е доставила със 135 процента повече дърва, отколкото през миналата година, каза Гечев

Къде са дървата за отопление? Разкритие от министър | StandartNews.com

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази зима и най-евтиното отопление, заяви в предаването „Защо, господин министър“ по БТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира проблемите с недостига на дърва за огрев и високите цени, които се предлагат от някои фирми-доставчици.

Държавата е доставила със 135 процента повече дърва, отколкото през миналата година, каза Гечев. Очакваме да достигнем 200 процента увеличение. Но хората се презапасяват, получава се дефицит. Апелът ми към гражданите е, ако не им е нужно към момента, нека не поръчват двойни количества, призова министърът.

По думите му много трудно Министерството на земеделието може да контролира действията на фирмите-доставчици. Те купуват на ниски цени, но до хората дървата достигат на много по-високи. Ние нямаме инструмент да влияем, ако дадена фирма е закупила дърва. Държавата продава на ниски цени, но тези фирми купуват и после дават по-високи цени, добавят и транспорт, обясни Гечев. Ще има наказани горски служители, където има доказани злоупотреби, ще приложим цялата сила на закона, каза още той. 

Министерството прави над 17 000 проверки на седмица, за да се контролира процесът, обясни министърът. Той призова кметовете да правят заявките за дърва през единната електронна платформа на Министерството на земеделието, за да може да се извършва контрол. Министерството е направило предложение към Народното събрание цялата информация за дървения материал, добит и продаден, да минава през системата на ведомството, стана ясно от думите на Явор Гечев.

Има заповед на министерството, че се намалява добивът от вековни гори, напомни той, но не коментира заявките на Министерството на икономиката, че се обсъжда отмяна на ограниченията. Друг е въпросът дали един служебен кабинет трябва да прави резки движение по отношение на такива чувствителни теми, каза още Гечев.

На работна среща в Министерството на икономиката тази седмица бе обсъдена възможността за отмяната на заповед от 2020 г. за намаляване на дърводобива от вековните гори с 30 процента. Новината обяви служебният министър икономиката и индустрията Никола Стоянов. Според дадените примери в ЕС, 75 процента от прираста на гората всяка година се добива, в България сме под 50 процента. По думите на Стоянов горите вече заемат 38 процента от територията на страната.

Министър Явор Гечев даде специален брифинг по темата с дървата за огрев във вторник. Тогава той съобщи, че все още има населени места, където не са доставени дърва, но обеща до месец да има пълно задоволяване. Недостигът е следствие от неправилно планиране, но по складовете има значителни количества, заяви Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай