Министър обясни ще плащат ли на гражданите, приютили бежанци

Пари ще получават само хотели, не и частни квартири

Министър обясни ще плащат ли на гражданите, приютили бежанци | StandartNews.com

Към момента все още нито един хотелиер не е получил помощ за настанените украински бежанци.

Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов.

"Администрирането, събирането и обработването на данни от 24-ти февруари до 31-ви март ще започне от 1-ви до 5-и април. Всички, които са настанили такива хора, ще имат възможност да си подадат своите заявления. Към момента са около 680 места за настаняване, в които са посрещнали хора от Украйна", обясни Проданов.

Засега не се предвижда частни домове да получават подобна помощ от българския бюджет, тъй като не може да се гарантира прозрачното изразходване на средствата.

"Ние няма как да проследяваме частните домове и квартири, защото те не са регистрирани. Другото, което е, ние изпращаме такива проверки внезапни, които да проверяват на различните места дали наистина са толкова хората, което няма как да се случи в частните квартири и домове", обясни министърът.

Проданов каза още, че Министерство на туризма ще опита да компенсира отлива на украински и руски туристи по нашето Черноморие, предаде БНР.

"Умерен оптимист съм. Голям потенциал имаме в Румъния, в Полша и в Сърбия и Северна Македония, общо взето в съседните дестинации, като се надявам и българите тази година отново да си останат в България", коментира министърът на туризма.

Той определи отминаващия зимен сезон като "сполучлив".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай