Вторник,

Министър обясни ще плащат ли на гражданите, приютили бежанци

От: Редакция -
272
Министър обясни ще плащат ли на гражданите, приютили бежанци
A
A
A

Към момента все още нито един хотелиер не е получил помощ за настанените украински бежанци.

Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов.

"Администрирането, събирането и обработването на данни от 24-ти февруари до 31-ви март ще започне от 1-ви до 5-и април. Всички, които са настанили такива хора, ще имат възможност да си подадат своите заявления. Към момента са около 680 места за настаняване, в които са посрещнали хора от Украйна", обясни Проданов.

Засега не се предвижда частни домове да получават подобна помощ от българския бюджет, тъй като не може да се гарантира прозрачното изразходване на средствата.

"Ние няма как да проследяваме частните домове и квартири, защото те не са регистрирани. Другото, което е, ние изпращаме такива проверки внезапни, които да проверяват на различните места дали наистина са толкова хората, което няма как да се случи в частните квартири и домове", обясни министърът.

Проданов каза още, че Министерство на туризма ще опита да компенсира отлива на украински и руски туристи по нашето Черноморие, предаде БНР.

"Умерен оптимист съм. Голям потенциал имаме в Румъния, в Полша и в Сърбия и Северна Македония, общо взето в съседните дестинации, като се надявам и българите тази година отново да си останат в България", коментира министърът на туризма.

Той определи отминаващия зимен сезон като "сполучлив".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички