Министър каза ще поскъпне ли хляба

На 25 април Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в Европейския съвет в Люксембург

Министър каза ще поскъпне ли хляба | StandartNews.com

Ще поскъпне ли хлябът в следствие на кризата с украинското зърно? Министърът на земеделието с добра новина.

Явор Гечев e провел работни срещи с председателя на Сдружението на преработвателите на растителни масла, представители на големи компании в сектора, както и с представители на търговци на зърнени култури. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните, предаде БНР.

Развитието на пазара на зърно и слънчоглед в България и ЕС са обсъждали представителите на отрасловите организации с министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Разговорите по темата продължават и през седмицата.

В коментар за възможните последици от спирането на вноса на украинско зърно, министър Гечев заяви, че няма условия за поскъпване на хляба, на маслодайния слънчоглед и на пшеницата.

Служебното правителство взе решение на заседанието си тази седмица да не бъдат допускани определен брой стоки от Украйна на територията на България в периода от 24 април, понеделник, до 30 юни тази година.

Има достатъчно количества в България – такива, че трудно могат дори да се реализират, обясни министърът на земеделието и храните.

Той посочи, че се очаква Европейската комисия да предложи пакет от мерки, който засяга четири основни култури – царевица, пшеница, слънчоглед и соя, чийто внос от Украйна да се забрани до 5 юни.

Ако пазарът на зърно потръгне, България ще може сама да разреши вноса.

"Можем напълно да се съобразим с европейското решение и да махнем националното", каза още Явор Гечев, според когото ЕС трябва да е монолитен и трябва решенията да са европейски. 

На 25 април Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в Европейския съвет в Люксембург.

По време на заседанието се очаква да се проведе и дискусия за пазара на селскостопански стоки. Дотогава е възможно всичко да се промени, завърши коментара си министър Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай