Министерски съветник отрича скандал в Пирогов, излиза със свои факти

Той отхвърли обвиненията срещу него, че е вдигал скандал и е заплашвал лекари

Министерски съветник отрича скандал в Пирогов, излиза със свои факти | StandartNews.com

Скандал с министерски съветник предизвика интереса на медиите вчера, след като се оказа, че Мустафа Емин, който съветва министъра на отбраната Тодор Тагарев, е сътворил истински цирк в детското спешно отделение на Пирогов. Не и според самия Емин обаче, става ясно от репортаж от тази сутрин на Нова телевизия.

Той отхвърли обвиненията срещу него, че е вдигал скандал и е заплашвал лекари в „Пирогов”.

Според поста във Фейсбук на медицинската сестра Неда Диманова, Мустафа Емин е пристигнал с детето си и настоявал то да бъде прието преди по-неотложни случаи. Искането му било лекарите да извадят дете от противошокова зала и да приемат неговото, което по думите на медицинската сестра е било с малка рана.

От „Пирогов” излязоха с позиция. „Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб, както на пациентите, така и на медицинските екипи”, се казва в позицията.

„Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури”, се казва в позицията.

От Министерството на отбраната, където Емин е съветник, обясниха, че проверяват истинността на твърденията и едва тогава ще действат.

От „Да, България”, от чиито редици идва Мустафа Емин, са сезирали Националната контролна комисия на партията и заявяват, че не толерират арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции.

Тази сутрин пред Нова телевизия Мустафа Емин разказа съвсем различна история за случилото се.

„Съпругата ми звънна, че детето е паднало и си е ударило челото в ръба на масата. Отиват в поликлиниката в „Люлин”. Оттам ги препращат в „Пирогов”. Наредихме се както е стандартната процедура. За почти 4 часа минахме през 4 кабинета. Имахме няколко разговора с докторите. Направиха на детето 7-8 шева на челото. Дадоха ни и документите. Върнах се да ги взема, защото се оказа, че от 5, съм взел само един. Върнах се до кабинета да ги взема. На излизане ме попитаха как е името ми. Представих се, не казах откъде съм. След това излезе публикацията на тази госпожа”, заяви Емин.

„Отричам внушенията, които се твърдят”, заяви Емин.

„Нечовешко е да искаш да излезе дете от болницата, за да приемат твоето. Това е внушение, което не мога да приема, то противоречи на обективната реалност. Двама доктори ми обясниха добре, защо в спешното трябва да стоим 4 часа. Толкова бях впечатлен от разказа на доктора, че му стиснах ръката. Каза ми, че другото дете е в много тежко състояние и ако вкарат и моето, то ще види в съседната операционна друго дете, което е в много тежко състояние”, разказа Емин.

Относно медицинската сестра, която разказа във Фейсбук за случая, Емин заяви, че тя не е била свидетел на ситуацията. Видял я е за по-малко от минута, когато се е върнал за документите. „Тя преразказва нещо, което е чула отнякъде. Възможно е да не е била добре информирана, малко да е преувеличила”, каза Емин.

Никога не е ставало въпрос да се вади дете от противошокова зала, за да влезе неговото по-бързо, категоричен е Емин.

„Нито един път не съм споменал името на министъра на здравеопазването, нито един път не съм се представил като съветник на министъра на отбраната”, каза Мустафа Емин.

Два пъти бил споменал „министъра”. „Първият път, когато една от лекарките ми обясни, защо е толкова бавна процедурата. И аз й казах, че това трябва да стигне до хората, които вземат решения, за да улеснят процедурата. Вторият път, когато един от лекарите ми каза, че е приятел с министъра. Аз му казах да му каже защо е бавна системата”, каза Мустафа Емин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай