Министър с голяма новина за родителите на малки деца

Държавата прави нещо за първи път

Министър с голяма новина за родителите на малки деца | StandartNews.com

„Държавата е на място. Имаше много успешна реакция и на ниво Министерски съвет. Освен всички мерки свързани с разчистването на пътищата и възстановяването на електроподаването, социалната система отново е на първа линия и в пълна мобилизация, за да може хората да получат пълната подкрепа“, каза в предаването „Защо, господин министър“ социалният министър Иванка Шалапатова във връзка със силните снеговалежи.

„Политиката, която е водена в последните 5-10 години не дава резултат, защото бедността на населението е в едно от най-високите нива. Целта на бюджета е да спрем тази сигурна бедност“, посочи тя.

По думите ѝ бюджетът отговаря на критерия за инвестиции, които да започнат изкореняването на бедността. Социалният министър посочи, че ще има увеличение на бюджета на социалната система с 400 млн. лв.

„Увеличаваме помощите в България, тъй като с увеличаването на линията на бедността и на минималната работна заплата, подобряваме адекватността на социалното подпомагане. Ние не разчитаме паричното подпомогне да е единственото подпомагане от държавата. Нашата политика е различна. С увеличението на бюджета ще се инвестират над 80 млн. лв. в повече социални интегрирани услуги“, заяви Шалапатова.

„Инвестицията ни е в това не да поддържаме хората в системата зависими, а да ги овластим и подкрепим, така че родителите да са на пазара на труда, а децата да получават качествена грижа“, добави тя.

„Когато стъпих в длъжност се учудих защо 20% увеличение на минималната заплата се третира като рекордна. Третира се така, защото ще привличаме инвеститори с нископлатена работна ръка. Няма да инвестираме в компетенции в конкурентоспособност и във висока производителност на труда. Ще имаме спестявания в бюджета и на края на годината имаме 1 милион българи, които живеят и работят в чужбина, защото получават по-високи заплати. Ако тази финансова политика продължи, ние нито ще изкореним бедността, нито ще имаме напредък. Нашата политика е точно обратната - да вдигаме нивата на възнаграждение, да инвестираме в компетенции, в квалификации, в преквалификация, за да може българина да живее и да работи достойно. Дай Боже да привличаме и работна ръка от чужбина. Много се надяваме с мерките, които предприемаме българите да започнат да се връщат в България. Но това няма как да стане, с минимални нива на възнаграждения“, подчерта социалният министър.

„Амбицията ни е не само да отлепим, а наистина да вдигнем нивото на качеството на живот и на пенсионерите. 11% увеличение в контекста и на швейцарското правило е всъщност волята на закона, така че правителството изпълнява волята на закона. На мен като социален министър ми се иска нивото на пенсиите да бъде по-високо. Именно затова започваме пълен анализ на пенсионната система, защото в годините виждаме изключително много изкривявания“, посочи Шалапатова.

„Най-големият риск е за финансовата стабилност, тъй като бюджета продължава да субсидира бюджета на ДОО изключително сериозно. Това, което ние правим с Министерство на финансите е да обединим базите данни и реално, след като видим дали всички доходи на дадено лице недостигат, за да може да живее над линията на бедността като минимум, тогава социалната система ще се намеси с подпомагане за отопление за отоплителния сезон, с подпомагане с хранителни продукти, а не през пенсионната система да има такъв ти плащания, които нямат никаква връзка с приноса на човек от гледна точка на осигурителния му принос“, добави тя.

„Ето тези изкривявания трябва да бъдат калибрирани без да се прибързва и без да се взимат неинформирани решения. Ние ще вземем решение на база на този обстоен анализ който ще бъде подкрепени от европейски експерти, защото демографската криза е предизвикателство за пенсионните системи в цяла Европа, не е само България“, категорична бе Шалапатова. По думите ѝ започвали политика за нормализиране на живота на пенсионерите.

„Демографската криза е пореден пример за политиката водена до момента“, подчерта тя.

„В бюджета за другата година са заложени средства за престрояване, реконструкции и построяване на нови детски заведения, което е изключително важно за трудовата ангажираност и за спокойствието в грижата на децата в ранна детска възраст. Започваме много голяма програма за ранно детско развитие, защото е много важно децата да получат качествена грижа още от самото начално своя живот. Също така се инвестират много средства за безплатното хранене на децата в детските градини и детските ясли. С 20% се вдига и субсидията за семействата, които имат репродуктивни проблеми за инвитро процедури“, каза министърката.

По думите ѝ, ако мерките, които се взимат сега, са били взети пред 10 години, нямало да се говори толкова много сега за демографска криза.

Тя коментира и насилието над жени. По думите ѝ все още се усещал ефекта от пандемията от коронавирус, който бил свърза на влошаване на психическото състояние.

„Разкриваме нови кризисни центрове във всички области, тъй като това за жалост до този момент също не е било направено. Има нови 80 милиона лв. именно за такива услуги. Моето послание е нека всеки човек, който изпитва криза в живота си усеща агресия към себе си, към живота си, към ближния, нека потърси помощ в социалната служба. Не е срамно да кажеш, че стресът ти идва в повече. Не го избивайте в агресия към ближния, защото ние можем да ви помогнем. Агресорът не е човек, който ние трябва да изолираме. Ние можем да работим с тези хора, защото нашите данни показват, че това се предава като поведенчески модел и на нашите деца“, каза Шалапатова.

Социалният министър коментира и казуса с рухналия от ръжда бус на социалния дом в Роман, където живеят 30 деца, лишени от родителски грижи.

„Ние предприехме действия. Търсим възможности през Фонд социална закрила. Също така ще разговаряме с местната власт, за да може, въпреки липсата на правни възможности, да реагираме бързо. Не може да не можем да намерим решение за един бус за български деца. Аз съм убедена, че с обединени усилия ще решим проблема“, заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Пенсионер
преди 3 месеца

Тази Иванка само бръщолеви и нищо съществено не казва. Много лъже.

Откажи
Вяра
преди 3 месеца

Поредният популизъм. А вие, като журналисти в сериозна медия, се научете къде се поставят пунктуационни знаци. Толкова липсващи запетаи!

Откажи
Ела
преди 3 месеца

Колкото помощите за отопление ли,госпожо министър,които уж щяха да да достъпни до повече пенсионери.Лъжи и лъжи и лъжи....Единствено паразитите поддържате вие в тази държава,наистина нуждаещите се ,родителите ни,работили за да си получавате вие заплатите ,ние,които работим и плащаме данъци,сме дискриминирани по най-долен ,изродски начин.Но ние сме си виновни,че не сме измели още от държавата вас и подобните ви,продажници,които живеят на наш гръб,крадат парите ми ,за да живуркат и да ги раздават на мързеливите си избиратели.Някой ден,искрено се надявам да си отвори очите Бг народа и всеки да си получи заслуженото.

Откажи
Марина Кирилова
преди 3 месеца

Нищо от изказаното не би мотивирало мотивирало младите двойки да имат деца. Помощта при първо раждане е едва 250лв. През втората година майчинството е смешната сума от 780лв., а същевременно условията в яслите са покъртителни, а персонала некомпетентен и немотивирано да си върши работата отдадено. Чудесно е, че ще се строят нови сгради. Въпросът обаче е кой ще работи в тях?!?

Откажи
Галя
преди 3 месеца

В тази държава не живеят само пенсионери.има много млади хора.дайте на тях.дайте за децата какво е това 50лв.на дете.няматели срам.

Откажи