Министър Динкова с акция "Музеи"

4 министерства започват масови проверки

Министър Динкова с акция "Музеи" | StandartNews.com

Акция "Музеи" започва министърът на туризма Зарица Динкова.  Междуведомствена работна група, в която участват представители на министерствата на туризма, на културата, на земеделието и на регионалното развитие ще направи преглед на музеите в страната, интернет страниците им и и тяхното работно време. Целта е да се види защо много културно-исторически забележителности в страната, които се стопанисват от музеите, имат ограничения в работното си време през определени сезони от годината, съобщи Динкова в отговор на парламентарен въпрос от "Възраждане".

Много културно-исторически забележителности у нас не работят в определени сезони от годината, а през останалото време са отворени само след предварителна поръчка и то само за групи от над 10 души, каза депутатът Веселин Вешев. И попита: "Как си представяте, че чуждите туристи преди да дойдат да посетят страната ни, ще правят предварително заявки по телефона от Германия, Великобритания и Япония". 

"Не е нужно да се обаждат по телефона - историческият музей, който стопанисва тази забележителност, би трябвало да има интернет страница, през която да може да се заявяват онлайн посещения. Именно затова ще искам междуведомствената работна група да разгледа дали тези сайтове съществуват, как работят и дали представят информация по адекватен начин", каза Зарица Динкова. 

Тя посочи, че тези исторически музеи в повечето случаи са общински и на съответните общини ще бъде обърнато внимание, че работното им време трябва да е по-адекватно. "Сегашните ограничения най-вероятно са заради отдалечен достъп, което пречи на придвижването до тях през определено време от годината", каза министър Динкова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай