Минералната вода – най-добрият избор за хидратация през лятото

Не изчаквайте жаждата да ви припомни необходимостта от поемане на течности, съветва проф. д-р Донка Байкова

Минералната вода – най-добрият избор за хидратация през лятото | StandartNews.com

Лятото e тук и освен че ни зарежда с положителни емоции и усмивки, то изисква и специално внимание към нуждите на тялото ни. В този сезон нараства желанието да се движим и затова наш верен спътник в ежедневието трябва да бъде бутилката вода, която ще се погрижи да сме здравословно хидратирани и с неизчерпаема енергия.

„Водата е много важен фактор за здравето. Тя е нужна за всеки по-важен процес в организма. В тялото трябва да има средно 60% вода, а когато се дехидратираме, този процент намалява. В проучванията на хранителния модел на българина обаче виждаме как все по-малко се сещаме за водата в хранителния си режим. Когато усетим жажда, това вече е късен симптом на дехидратация. Затова пиенето на вода е много важно. Трябва да се пие минимум литър и половина вода на ден“, отбелязва специалистът по хранене проф. д-р Донка Байкова.

Активният начин на живот, в който работния стрес се редува и с физическа активност, поставя остро проблема за правилната хидратация на тялото. На водата трябва да се гледа като на задължителен и верен партньор. В топлите месеци пък правилната хидратация помага да се регулира телесната температура, да се компенсира загубата на течности и в крайна сметка да се възстанови пълният воден баланс. 

Нуждата от хидратация през лятото варира, а въпреки повишаването на температурите специалистите препоръчват на хората в зряла възраст да се придържат към физически активности със средна интензивност от около 2 часа и половина седмично. Тук се включват интензивни разходки с домашния любимец, пешеходен туризъм, танци, активно включване в игри с децата, различни домакински активности, градинарство и др. Оптималната хидратация на човешкия организъм всъщност е най-ефикасната стратегия за постигане на цялостно здравословно равновесие. Водата предпазва и защитава жизненоважни органи и регулира температурата на тялото наред с много други функции.  

Затова и най-естественият начин за добра хидратация на организма е редовното пиене на вода.  

„Пиенето на повече вода е здравословно, но хората до голяма степен са забравили колко важна е тя. Затова не изчаквайте жаждата да ви припомни необходимостта от поемане на течности. Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани. Винаги дръжте на бюрото си бутилка или чаша с вода. Ако сте в движение, не забравяйте да си вземете бутилка с вода, за да можете да отпивате през целия ден“, припомня проф. д-р Донка Байкова.

Водата е достатъчна за хидратацията на организма, каквото и да правите, без да съдържа захари, допълнителни калории или добавки. В тази връзка, за да вземете информирано решение за избора на вашата бутилка вода, винаги четете какво пише на етикетите. Не всички води, които се предлагат на пазара, са изворни или минерални. Бутилката вода е и вашата гаранция за качество предвид състоянието на ВиК мрежата и питейната вода, както и неяснотите около ефективността на каните с филтри и филтриращите системи.

Що се отнася до видовете вода – в България имаме богат избор, а страната ни от векове е известна с високите качества на своите минерални води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа процедури, така и за ежедневна консумация. Ако сме по-активни физически пък, приемът на повече електролити и минерали с водата е препоръчителен.

Ето защо проф. Байкова препоръчва DEVIN Минерална, която носи в себе си уникалните качества на дълбочинната термална вода, извлякла минерали от 9 вида скали, и ни дарява със сила, невидима за очите, но видима за тялото. В нея е съчетано изкуството на природата, което ни предлага вода с ниска минерализация, но с висока алкалност от 9.56 pH.

Така тя допринася за алкализиране на вътрешната среда на организма, което е особено важно за детокс функциите на тялото въобще и на бъбреците в частност. Редом с това ползите за тялото ни се допълват от съдържанието на метасилициева киселина (силицият е известен още като минерала на красотата) и редица други полезни елементи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай