Минеков зове за обща стачка, синдикатите мълчат

Пети ден на протестите срещу кабинета

Минеков зове за обща стачка, синдикатите мълчат | StandartNews.com

Докато хората се събират за пети пореден протест пред президенството, неяснотите около исканията и огранизаторите продължават да нарастват.

Един от тях – проф. Велислав Минеков продължава да зове за общонационална стачка. "Получаваме предложения за общонационална стачка, за едно масово гражданско неподчинение. Мисля, че е време, защото очевидно е, че господата не се сещат, те се самозабравиха, не желаят да напуснат с чест, желаят да бъдат изритани. Щом така желаят, ще се случи", каза той по Би Ти Ви. "Струва ми се, че е време за ефективни действия от страна на недоволните граждани", коментира проф. Велислав Минеков. Преди ден той заяви, че се водят разговори и със синдикатите.

Никой от профсъюзите досега не е направил публично изказване, но синдикатите се включиха в обща декларация заедно с всички работодателски организации,  в което отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ, в него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Другата идея на Минеков - за разгръщавето на гражданското неподчинение добива вече най-различни интерпретации в социалните мрежи, включително и със зловещи призиви хората да спрат всякакви плащанията към държавата, за да принудят правителството бързо да подаде оставка.

Другият организатор на протеста - Арман Бабикян пък заяви, че е на митинга само като гражданин. Той даде ново обяснение за началото на протестите и се опита да се разграничи от Радев като заяви, че въпросът не е в президентската институция, а протести е щяло да има и ако е имало въоръжено нахлуване в сградата на Борисов – Министерския съвет. „Ние пак щяхме да сме тук, защото така не се прави“, изненадващо заяви Бабикян.

Анонсът на двамата към протестиращите да си взимат платена или неплатена отпуска за по-продължителен период, за да не отсъстват на митингите обаче срещна сериозен отпор. Показателно е, че и тази вечер до 17.00 часа площадът беше почти празен, въпреки че началния час бе обявен за 15.30 часа.

Хората, които протестират няма да влязат в парламента при избори, а там ще влязат партии, които сега надничат зад протестите, твърди политологът Стойчо Стойчев по БНТ. Според него никоя политическа сила няма интерес от избори сега, без президента Радев, който иска да назначи служебен кабинет. Той каза още, че причината на протестите е натрупания гняв от хората за несправедливо и избирателно разпределение на обществените поръчки, което води до бързо забогатяване.

Не така обаче мисли социоложката Боряна Димитрова.  Тя твърди, че на площадите били предимно добре облечени, замогнали се млади хора, дори дребния бизнес, който в последните години са развивали добре предприемаческата си дейност, но сега били уплашени дали някой няма им го отнеме заради беззаконие. Тя твърди, че протестите са насочени към правителството много по-малко отколкото са били по времето на кабинета на Орешарски.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай