Милка Христова: Незаконно се трупат отпадъци в Долни Богров

Прикриват провала на прехвалената Система за уптравление на боклука, обясни зам.-председателят на СОС

Милка Христова: Незаконно се трупат отпадъци в Долни Богров | StandartNews.com

Прави се опит, по заобиколен начин, да се удължи незаконното депониране на отпадъци на депото в с. Долни  Богров до август 2023 г. По този начин се прикрива провала на твърде „Система за управление на отпадъците“ в София.

Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова.  

Тя обясни, че този доклад е пример как се прави опит едно следствие да се представи за причина или как „каруцата се слага пред коня“.

„С доклада ни се предлага СОС да даде съгласие Столична община да преустанови приемането на отпадъци за оползотворяване на територията на сметището в с. Долни Богров до края на м. август 2023 г. В него се посочва, че това се прави във връзка с  предходно решение на СОС от 16 декември 2021 г., с което е учредено безвъзмездно право на ползване на дружеството „Софекострой“ върху вещ, представляваща уплътняваща машина – компактор, която е необходима за рекултивацията на сметището в с. Долни Богров, със срок на ползване не по-късно от края на август 2023 г.“, припомни Христова.

Според нея, сега възползвайки се от това решение на СОС, касаещо една машина, под предлог да се гарантирало нейното използване, на практика се иска СОС да узакони трупането на отпадъци в с. Долни Богров до август 2023 г.

Проблемът е в това, че според системата за управление на отпадъците, депото в с. Долни Богров, трябваше да приключи своята дейност още през 2016 г., когато започна работа заводът за преработка на твърди отпадъци в м. Садината, с. Яна и беше изградено новото сметище там.

По думите й, според предвижданията, този завод  трябваше да преработва смесения боклук в 180 хил. тона RDF-гориво, като  остатъкът от около 78 хил. тона, който не е преработен, трябваше да се депонира на новото сметище в м. Садината. До изграждането на инсталацията за изгаряне RDF-горивото, то трябва да изгаря в циментовите заводи. На практика обаче от 2016 г. до сега заводът произвежда не 180 хил. т., а само 60 хил., тъй като циментовите заводи отказват да го приемат и горят, с изключение на този в Бели извор край Враца. Обясненията са различни, но най-често се твърди, че софийският RDF е с лошо качество и примеси, като не развива нужната температура при горене.

Общинският съветник от БСП Альоша Даков счита, че сериозният и отговорният подход е възможно най-скоро, с общи усилия на администрацията, кмета Фандъкова и общинският съвет да се намери работещо решение.

„Необходимо е да търсим максимална възможност за оползотворяване на произведения RDF. Все пак това е целта на огромната европейска инвестиция“, изтъкна той.

Христова напомни, че за транспортирането и горенето на тези 60 хил. тона RDF софиянци плащат всяка година около 10 млн. лв.

Заместник-председателят на СОС обърна внимание на въпроса какво се случва с около 120 хил. тона боклук, които не се преработват. Тя посочи, че 1/3, около 60 хил. тона, се карат до новото сметище в м. Садината,  а останалите 2/3  - повече от 100 хил. тона, се карат на старото сметище в с. Долни Богров, което трябваше вече да е затворено.

Даков каза, че проблемът от много време създава обществено напрежение в район „Кремиковци“ и особено в най-близките населени места до това нерекултивирано депо.

Милка Христова уточни, че по данни на РИОСВ на сметището в с. Долни Богров за периода 2015 – 2021 г. са депонирани над 560 хил. тона отпадъци. По-интересното е, че тези отпадъци започват да се водят, като „отпадъци за оползотворяване“. По този начин трупането на балите боклук в с. Долни Богров благовидно се представя не като депониране, а като приемане на отпадъци, служещи за рекултивация на депото“, обясни социалистката.

Христова посочи, че наскоро е станало ясно, че клетка 1 на новото депо в м. Садината е с почти изпълнен капацитет.

Според нея, при тази ситуация Столична община на практика прави опит да реши проблема със софийския боклук, като продължи мнимата рекултивация на депото в с. Долни Богров до август 2023 г.

„За целта е в ход и процедура да се повдигне „билото“ на това старо сметище, разбирайте, да се увеличи неговия капацитет, за да може да се трупат там по 150 хил. тона смет за година“, заяви тя.

Според нея тъжната равносметка е, че даденото обещание -  през 2015 г. старото сметище в с. Долни Богров да бъде затворено, рекултивирано и върху него да има гора с над 80 хил. дървета, остава химера. Напротив, ще продължи там да се трупат столичните боклуци, като вината е на Столична община, ръководена от ГЕРБ, която се провали в реализацията на проекта за управление на отпадъци.

„Няма да подкрепим доклад, с който се прави опит тези неблагоприятни и позорящи факти да бъдат прикрити“, категорична бе Милка Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай