Мика Зайкова с кошмарна прогноза, какво ни чака

Ако не успеем да решим въпроса с горивата и инфлацията, ще потъне в мизерия

Мика Зайкова с кошмарна прогноза, какво ни чака | StandartNews.com

Ситуацията в страната е кошмарна. Това коментира Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт от ИТН, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Просто не знам откъде да започна – дали от галопиращата инфлация, от ръста скокообразен на цените не само на горивата, и на продуктите, и на всичко. Дали да започна с това, че предстои масово фалиране на фирми, оттам безработица и дали по отношение на продоволствената криза – то е направо кошмарно“, заяви тя.

Според нея самият факт, че вече се вижда Желязната завеса между Европа и Америка от една страна и Русия от друга страна предвещава и продоволствена криза.

„Хлябът и житницата на света се намира в Украйна и в Русия. Украинското земеделие е разбито тотално. Да, вярно е, г-н Зеленски каза, че има на склад голямо количество зърно, само че това зърно няма как да дойде дотук, въпреки желанието на нашия премиер да прави продоволствен център във Варна. Той не може да докара едно корабче със 17 души моряци от Одеса до Варна, камо ли да докара зърното или тези разбити военни машини, които тук ще ги поправяме. Ами те не могат да се поправят тук по простата причина, че липсват резервни части, но това е отделен въпрос. Работата е там, че не може да докара зърно, а нашето продължава да излиза навън, не е изкупено, твърди се, че се подготвят процедурите. А истината е, че просто няма пари и ще трябва да изчакаме актуализацията на бюджета, за да можем да купим това зърно“, уточни Мика Зайкова.

„Нашата икономика и бизнес не могат да издържат на такива цени. Ето затова трябва да се заемем с инфлацията, като първо махнем причините, които сами сме си създали, като тази с газа. Като искаш да прекъснеш енергийната зависимост с Русия имаш 4 месеца напред– ами вземи и си запази капацитети“, допълни икономическият анализатор.

За сметка на това една частна фирма си е запазила количества навреме. Е, аз да ви питам коя частна фирма ще запази капацитет на терминала на Гърция и съответните количества, ако тя няма сигурност в договора? Коя? Според мен означава, че това нещо е подготвено един или два месеца по-напред и сега изведнъж ни го сервират. И почват да ни обясняват как били обявили конкурс на 7 фирми, само че една ни доставя.

Извинявайте, но това ми мирише на далавера.

„Може да не съм права – да ме прости Господ, може да е просто от незнание, от липса на управленска култура, ама е грешно“, каза още финансовият експерт.

Мика Зайкова беше категорична, че ако не успеем да решим въпроса с горивата и инфлацията, която е следствие не само от външни фактори, но и на грешни решения България, ще потъне в мизерия и никой не няма да може да спре народа.

"Вероятността да напълним нашите складове с жито, за да има хляб, става все по-малка. Всички хлебозаводи работят на газ. А работейки на газ, те или няма да имат газ или ще имат газ на такива цени, че трябва да продават хляба на 5 лева. Вече хлябът е на 2.50 лева, най-обикновеният бял хляб е 2.50 лева", подчерта синдикалистът.

И още: „25 хиляди фирми в България работят на газ. Първо, това са всички хлебозаводи, това са торовите заводи, това са стъкларските заводи, това са химическите, и това са машиностроителните, металургия. Така че от тези 25 хиляди колко ще оцелеят при ръст на газа 30-35%, а, колко ще оцелеят? Много малко.“

След анализ на тежката ситуация Мика Зайкова твърди: „Сега не е време да се правят избори и да има такова още по-голямо разбъркване в държавата. Защото извинявайте за грешния израз, но ситуацията е „отпред змия, отзад магарето“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай