Петък,

Майка и бебе престояха шест дни на терминал 1

От: Мартина Суботинова -
Майка и бебе престояха шест дни на терминал 1
A
A
A

Майка и едногодишното й дете престояха шест дни на терминал 1 на летище София заради неуредици на Държавна агенция за бежанците. Катя Махмуд Амие обжалва лишаването й от бежански статут и лишаването на детето й от българско гражданство, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Те престояха на Терминал 1 в помещенията за недопуснати лица 6 дни. На 07 януари 2021 г. майката и детето заминаха за Холандия.

При разговор с адвоката на майката се установи, че на тях не са им връчвани документи за отнемане на бежанския статут от ДАБ, както и че не са уведомявани за процедура и основания за отнемане на българското гражданство на детето.

Според изискванията на ЕКЗПЧ никой не може да бъде задържан или лишаван от свобода без правно основание, както и че лицата следва да имат право да обжалват законността на задържането своевременно.

На 05 януари е имало среща с бабата на бебето и адвокатката, на която бяха предоставени допълнителни документи по случая.

Същият ден са изпратени писма до Главна дирекция "Гранична полиция" и до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с искане за проверка за причините и правните основания за заличаване на българското гражданство на детето, както и относно надлежното уведомяване на майката и спазването на законовите процедури.

При посещението на представители на омбудсмана е установено, че помещенията не са пригодени за майки с деца, както и за хора с увреждания. Няма осигурена възможност за къпане на децата, приспособления за тях (напр. кошара), както и достатъчно място за разходки на открито, което причинява сериозни трудности, особено при по-продължителен престой, както се установи при проверката на случая на г-жа Амие и дъщеря й.

Затварянето на детето в непригодено помещение, липсата на достатъчно чист въздух и пряка слънчева светлина нарушават остро неговите права и най-добър интерес.

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва обстойна проверка на случая, както и за обмисляне на възможността за обособяване на помещение за недопуснати лица, което да отговаря на потребностите на майки с деца, както и на хора с увреждания.". Ковачева се ангажира с разглеждането на случая, след получаване на писма от проверки.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички