Майка и бебе престояха шест дни на терминал 1

При разговор с адвоката на майката се установи, че на тях не са им връчвани документи за отнемане на бежанския статут

Майка и бебе престояха шест дни на терминал 1 | StandartNews.com

Майка и едногодишното й дете престояха шест дни на терминал 1 на летище София заради неуредици на Държавна агенция за бежанците. Катя Махмуд Амие обжалва лишаването й от бежански статут и лишаването на детето й от българско гражданство, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Те престояха на Терминал 1 в помещенията за недопуснати лица 6 дни. На 07 януари 2021 г. майката и детето заминаха за Холандия.

При разговор с адвоката на майката се установи, че на тях не са им връчвани документи за отнемане на бежанския статут от ДАБ, както и че не са уведомявани за процедура и основания за отнемане на българското гражданство на детето.

Според изискванията на ЕКЗПЧ никой не може да бъде задържан или лишаван от свобода без правно основание, както и че лицата следва да имат право да обжалват законността на задържането своевременно.

На 05 януари е имало среща с бабата на бебето и адвокатката, на която бяха предоставени допълнителни документи по случая.

Същият ден са изпратени писма до Главна дирекция "Гранична полиция" и до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с искане за проверка за причините и правните основания за заличаване на българското гражданство на детето, както и относно надлежното уведомяване на майката и спазването на законовите процедури.

При посещението на представители на омбудсмана е установено, че помещенията не са пригодени за майки с деца, както и за хора с увреждания. Няма осигурена възможност за къпане на децата, приспособления за тях (напр. кошара), както и достатъчно място за разходки на открито, което причинява сериозни трудности, особено при по-продължителен престой, както се установи при проверката на случая на г-жа Амие и дъщеря й.

Затварянето на детето в непригодено помещение, липсата на достатъчно чист въздух и пряка слънчева светлина нарушават остро неговите права и най-добър интерес.

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва обстойна проверка на случая, както и за обмисляне на възможността за обособяване на помещение за недопуснати лица, което да отговаря на потребностите на майки с деца, както и на хора с увреждания.". Ковачева се ангажира с разглеждането на случая, след получаване на писма от проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай