Математик намери формулата за бебета

Математик намери формулата за бебета | StandartNews.com

В битката за дете трябва да си откровен с пациентите като с приятел, казва д-р Васил Даскалов

Той не е от хората, които казват "още от малък знаех, че ще стана лекар". Но, превръща медицината в своя съдба. За него велики доктори няма - има доктори, които си вършат работата и такива, които не си я вършат. Но се превръща точно в такъв за много семейства, на които е помогнал, дарявайки ги със щастието да бъдат родители. Извървява впечатляващ професионален път, трупайки опит, знания, обучение и висока квалификация, но и днес продължава да твърди, че героите в битката за бебе са двойките с репродуктивни проблеми.

Един от водещите специалисти в областта на репродуктивното здраве у нас, присъединил се наскоро към екипа на новата израелска инвестиция - ин витро центъра " New Life", д-р Васил Даскалов всъщност завършва Математическа гимназия. За цялото семейство водеща наука е математиката. В един момент, обаче престанах да намирам смисъл в тази наука, признава д-р Даскалов - решаваш една трудна задача, но не виждаш прекия резултат от това? Така взех решението да уча медицина. Само там виждах пряка причинно-следствена връзка: правиш нещо - виждаш резултата".
При доктор хората идват с мъките си. А акушерството и гинекологията са от малкото места, откъдето си тръгват с радост на ръце. Д-р Васил Даскалов избира тази специалност за това, но и заради логиката. "Може би ми остана от математиката. При всяка една жена с проблемно забременяване и износване се иска сериозно мислене, за да се установи проблема".

Така започват срещите му с двойките с репродуктивни проблеми, които

той смята за истинските герои в битката за дете.

"Не предполагах, че може да има такова отношение между лекар и пациент. Д-р Даскалов не се умори да отговаря на безкрайните въпроси, които ме тормозеха. Беше до мен в най-трудния момент", казва негова пациентка.
Д-р Даскалов е сред призьорите на инициативата "Лекарите, на които вярваме". Носител е на плакет за подкрепа към сдружение "Зачатие" и на благодарствен лист за ежегодното му участие в "Ден на репродуктивното здраве" за периода 2006-2014. За него едно от истинските неща, с които се среща при работата си с двойките с репродуктивни проблеми е любовта: "Тук се срещаме с чистата любов. Защото, причината за едно проблемно забременяване приблизително е 50 на 50 при мъжа и при жената. И при единия, и при другия има житейски варианти за друга връзка, за да се сдобият с бебе. Но, те остават заедно".

Големият шанс на д-р Даскалов, по собственото му признание, се нарича д-р Мариела Даскалова. Работата ги събира в живота, и професионално. Резултатът - двама синове, реализирали се успешно в Англия и много съвместна работа. Тя споделя идеите му, обича математиката и също е много логичен човек. Нетрадиционно за България, д-р Мариела Даскалова, е един от малкото специалисти, който не само диагностицират, но и лекуват мъже с репродуктивни проблеми. Като преподавател по ембриология и патоанатомия, д-р Даскалова знае из основи всички физиологични механизми, не само анатомични. Това, по признанието на лекарското семейство, страшно много им помага да имат по-голяма успеваемост. И това е разликата между тях и останалите.

Кога трябва да потърсим специалиста, ако искаме да имаме бебе?

"Не е необходимо да има проблем - първо трябва да има профилактична медицина", категоричен е д-р Даскалов. Той е категоричен, че в профилактичната медицина предварително трябва да се направят изследванията, за да може жената, когато е бременна, да е сигурна, че е здрава. Че си е направила всички нужни ваксинации, например за рубеола. Че в семейството на двата рода няма таласимия - това е вид вродена анемия. Че няма токсоплазмоза в момента, за да няма глухота, слепота и други подобни усложнения. Че трябва да започне предварително да приема фолиева киселина. И чак тогава да се опитва да започне да забременее. "Ако при регулярни сексуални контакти в рамките на шест месеца не се случи бременност, тогава вече идва момента да се обърнат към специалист, към специализирана клиника за това", казва д-р Даскалов.

Д-р Даскалов е категоричен, че с пациентите трябва да си откровен като истински приятел. Защото пътят е труден и относително малък брой хора успяват от първия път.

"Успеваемостта не е константа. Този въпрос е щекотлив, официална статистика няма, има различни критерии. Единият е положителният тест за бременност, другият - бременност, която се развива донякъде, третият - бебе в къщи. Но, работата с конкретния човек, умението да хванеш причината за проблема, да подадеш ръка на двойката и да я изведеш докрай - това е важното за нас", категоричен е д-р Васил Даскалов. Според него когато се говори за успеваемост - трябва да се види как стоят нещата в световен мащаб - водещи технологии, изпитани практики, съвременна апаратура.

Д-р Даскалов избра най-сериозната инвестиция на Израел в областта на здравеопазването у нас, новата ин витро клиника "New Life". "Много е важен екипът, а екипът тук е преминал през обучение в Израел, държава, която има изключителни постижения в областта на репродуктивните технологии. Начело на този екип като консултант за двойките, които ще дойдат в клиниката, застава проф. Нери Лауфер - знаково име, един от първите лекари в света, правили човешко ин-витро, основател на ин витро центрове в САЩ и Израел, почетен консултант по репродуктивни технологии в Израел.

Важно е, че ще се работи с апарат, от изключително висок клас, който дава възможност за индивидуално инкубиране на зародишите. Като гинеколог с повече от 15-годишен опит в областта на репродуктивната медицина, всичко това ми дава основание да очаквам отлични резултати", казва д-р Даскалов и отново се връща на темата за успеваемостта: "Нашата успеваемост трябва да се сравнява с тази на водещите специалисти, с колегите, които ще ни консултират, с опита на проф. Нери Лауфер в Израел. Това е, казва д-р Даскалов и с усмивка добавя: "Ин витрото и топлата вода не са измислени в България. Това, което можем да направим е да приложим по най-добрия начин най-добрия световен опит в български условия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай