Масово нарушаваме ограниченията за скорост на пътя

За дните от 12 до 18 август са установени над 44 500 нарушения на позволената скорост

Масово нарушаваме ограниченията за скорост на пътя | StandartNews.com

За дните от 12 до 18 август са установени над 44 500 нарушения на позволената скорост. Това сочат резултатите от приключилата акция "Скорост" на Пътна полиция. Най-големият брой нарушения са установени от мобилните камери – 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602 нарушения, а със стационарните – 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от установените нарушения са през деня – 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая. По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко, каза пред бТВ главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Според статистиката на Евростат за първите седем месеца на тази година по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост – над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

По думите на инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват. Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситуация и да се стигне до инцидент.

„Никога не трябва да забравяме, че трябва да спазваме правилата и че с поведението си застрашаваме живота на останалите около нас”, обясни още Илия Георгиев.

„Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с по-висока скорост, това време не стига”, допълни той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани. Пътниците в автомобила също могат да разсеят шофьора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай