Масаж пази от хронични рани

Проблемът най-често се отключва при диабет и след инсулт

Масаж пази от хронични рани | StandartNews.com

В началото на годината лекарите в "Пирогов" започнаха кампания за безплатни прегледи на трудно заздравяващи рани. Напливът беше толкова голям, че медиците решиха да продължат инициативата. Досега през ръцете им са минали 300 такива пациенти. Безплатни прегледи ще има и занапред - всеки първи петък на месеца. Те ще се осъществяват от екипа на проф. Владислав Христов, началник на Втора хирургична клиника в болницата. Пациентите, които желаят да се възползват, трябва да се запишат предварително на тел. 0878 25 33 21.


"Може би на някого му звучи несериозно да говорим за лечение на рани, защото си представя одраскано коляно или порязан пръст. Случаят обаче не е такъв. Трудно заздравяваща или хронична е тази рана, която не минава 4 до 6 седмици", казва проф. Владислав Христов. Ако тя не се лекува добре, може да доведе до загубата на части от тялото или дори до смърт. Хроничните рани се получават при най-различни заболявания. Най-често те са следствие на усложнения при диабет, проблеми на артериалните съдове, като запушването им, или на венозната система - като разширените вени. Също така често има и хора с подобни увреждания след инсулт или полиневропатии. Понякога обаче хронични рани могат да се получат и след травми, когато пострадалите се обездвижват. Тогава

потърпевшите най-често са млади хора

Точно такъв е случаят с един от пациентите на проф. Христов. Сега той е мъж на 42 г., но се е залежал от 24 г. Причината е инцидент, който претърпява като младеж на 19 г. Обикновено пациентите на професора са над 50 г., когато са настъпили усложненията от различни хронични заболявания. Най-голям контингент от хората, потърсили помощ при него, са били с усложнения след диабет. Причината за раните при това заболяване е, че се нарушава храненето на кожата, защото спират да работят най-малките и нежни кръвоносни съдове в тялото ни. Най-често раните се появяват на краката и по-точно на стъпалото и пръстите. "Проблемът е липсата на кожа и предразполагането към инфекции, които могат да доведат до загуба на крака, ако не се лекуват", обяснява проф. Христов. Сред пациентите му обаче има и доста хора с увреждания след съдови проблеми. "Една от жените на безплатните прегледи беше с рани по цялата подбедрица и 20 г. се е лекувала с различни неща сама", казва проф. Христов. И разказва, че в света разходите за лечение на трудно зарастващи рани се поемат от здравните фондове, а тук превръзките се купуват от пациентите. Терапията продължава поне няколко месеца и консумативите

струват между 1000 и 5000 лв.

Превръзките са различни според вида на раните - сухи или с гной. Те обаче се сменят не всеки ден, а на 3-4. "Бинтове, марли и йод или кислородна вода отдавна не се използват", допълва професорът.
Най-често хората с хронични рани се лекуват у дома и периодично ходят на преглед в болницата. Самотните хора обаче имат нужда от посещения и грижи. Затова искаме да създадем социален патронаж, който да ходи по домовете на тези хора, казва проф. Христов. Идеята е в него да се включат социални организации, хосписи. Дори човек да не е самотен обаче, той пак може да се влоши, ако не се полагат нужните грижи. "Ако е прекарал инсулт или травма и се е залежал, за да няма рани, трябва да се поддържа добра хигиена, да се правят масажи всеки ден, да се храни добре", обяснява проф. Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай