Мария Габриел отбелязва с изложба българо-американски юбилей

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен

Мария Габриел отбелязва с изложба българо-американски юбилей | StandartNews.com

По повод 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ изложба бе открита от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

На приема в сградата на външното ведомство присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и чуждестранни дипломати и държавници.

В словото си Габриел каза, че връзките между България и САЩ остават непреходни и че се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората. Вицепремиерът подчерта, че „наше призвание е да пишем историята на приятелството между двете държави от Стария и Новия свят, решени заедно да изградят общо бъдеще на сигурност и стабилност, от двете страни на широкия Атлантик“.

„Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, надежди и мечти. Това наследство е наша отговорност, което трябва да запазим и предадем на следващите поколения“, добави Габриел.

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който даде висока оценка на двустранните отношения.

Експозицията е част от целогодишната програма от тържествени събития и културни прояви, посветени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя е подготвена от МВнР със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Двуезичната документална изложба представя теми, сред които първите акредитирани дипломатически и консулски представители, сключени споразумения и осъществени посещения на високо и най-високо равнище, двустранна търговия и инвестиции, културно взаимодействие, партньорство в образованието и науката, контакти между хората.

Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавната агенция „Архиви“ със съдействието на БАН и БТА, съобщиха от МВнР.

На 23 юни Мария Габриел се срещна с Кенет Мертен. Двамата обсъдиха приоритетите на правителството на страната ни, стратегическия диалог между България и САЩ, сътрудничеството в сферата на външните работи и сигурността, както и темите енергетика, визов режим и дезинформация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай