Манолова поиска граждани на заседанията на КЕВР

По думите на Манолова на заседанията ще присъстват само ВиК-операторите

Манолова поиска граждани на заседанията на КЕВР | StandartNews.com

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова да бъдат допуснати граждани на заседанията на КЕВР, на които се предвижда да бъдат обсъдени бизнес-плановете на ВиК дружествата за периода 2022-2026 г. Това съобщиха от пресофиса на "Изправи се.БГ".

По думите на Манолова на заседанията ще присъстват само ВиК-операторите.

Манолова заяви, че средно със 70 процента е поскъпнала водата в последните пет години, предвижда се ново поскъпване. Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК-услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването, смята Манолова.

"В Разград плащат най-скъпата вода - 3,63 лв., а ВиК-операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 процента в момента на 68 процента през 2026 г. ВиК - Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега", посочи Манолова. Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а "най-щедрият подарък" е бил за ВиК Добрич.

Мая Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай