Манолова нападна нов закон. Кого обслужвал

Става въпрос за банките и бързите кредити

Манолова нападна нов закон. Кого обслужвал | StandartNews.com

Внесеният Закон за колекторите е откровено лобистки в полза на банките и фирмите за бързи кредити. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се БГ!" Мая Манолова.

"Към становището внасяме и законопроекта на „Изправи се БГ!“ за защита на потребителите от колектироските фирми. Внасяли сме го три пъти, като първият път беше през 2020.

Всеки, който се интересува, може да го види на страницата на НС. Тази информация е за г-жа Корнелия Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в моята чанта – очевидно е, че са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписали са го лошо и избирателно.

Проблемът е, че вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и в полза на банките и на фирмите за бързите кредити, защото ги изключва от законовите разпоредби", заяви Манолова.

"Според законопроекта на Министерството на икономиката излиза, че когато един колектор събира дълг на гражданин към мобилен оператор и ВиК дружества, ще спазва правила.

Ако гражданинът възрази, изпълнението ще спре. Но ако колектор събира дълг на банка или на бърз кредит, няма да спазва никакви правила и ще е като сега – ще го тормози вкъщи и на работа, няма да му дава информация какво точно събира, ще си начислява каквито си иска такси и вноски. Над 70% от дълговете, събирани на колекторските фирми, са именно към банки и фирми за бързи кредити", посочи тя.

Манолова даде примери как се взимат по този начин жилища, как от дълг хиляда лева накрая потребителят плаща 10 хиляди. Потърпевши разказаха и за банков произвол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай