Манолова на бой с реституция и заменки в София

Омбудсманът се появи на протест срещу презастрояването в София

Манолова на бой с реституция и заменки в София | StandartNews.com

Крайно време е да има сериозна ревизия в законността на извършените реституции, заменки и устройствени процедури, които са довели до унищожаването на зелените площи в София. Това заяви омбудсманът Мая Манолована на протест на инициативата "Обединена София" срещу презастрояването, който се състоя пред Столичната община днес.

На протеста присъстваха представители на почти всички политически групи в СОС.

Манолова обяви пред представителите на събралите се граждански организации, че стои зад техните искания: „Напълно сте прави да искате Столичният общински съвет да спре всякакво произнасяне по устройствените планове, които се отнасят до мащабно строителство и до посегателства върху зелени площи, градинки, междублокови пространства“.

Омбудсманът каза, че разширява това искане. То би следвало да бъде и по отношение на следващия общински съвет, за да е ясно, че той няма да се произнесе в нито един случай за унищожаване на градинка, зелена площ, междублоково пространство, ограждане на парк или срещу изсичане на едно здраво дърво, посочи Манолова.

Според нея трябва да се търсят други решения за запазване на останалата зелена система на София, като например промяна в Наредбата за обществените обсъждания, тъй като в момента те се правят проформа. В момента администрацията не желае да чуе и да се съобрази с гласа на столичани, смята Манолова. Това трябва да се гарантира с промени в закона така че да има повече заинтересовани лица, които да могат да пратят на съд всяко едно лошо решение, отнасящо се до градоустройството на София, каза омбудсманът.

"Обединена София" включва инициативни комитети и протестни групи от целия град с общо искане за спиране на презастрояването, на строителството в парковете и междублоковите пространства и ограничения на местата за изграждане на високи сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай