Петък,

Македонският гл. прокурор отхвърля версията за тубите с гориво

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
534
Македонският гл. прокурор отхвърля версията за тубите с гориво
A
A
A

Българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса, който уби 45 граждани на Северна Македония. Любомир Йовески потвърди в интервю за бТВ, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Затова Йовески определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента, за да се идентифицират жертвите. Любомир Йовески уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Беса Транс“.

Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги.

Обвинител номер едно в Скопие обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител.

В системата на митниците не е отразено дали автобусът е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, показва първоначалната проверка.

„Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България, ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески.

Относно двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини. По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com