Лудо време цяла седмица! Удря ни антициклон от Русия и Украйна

Зимата не ще да си ходи, идват нови студове и сняг

Лудо време цяла седмица! Удря ни антициклон от Русия и Украйна | StandartNews.com

Чака ни щура мартнеска седмица, предупреждават от Meteo Balkans.

В първите дни от новата седмица минималните температурите ще останат ниски, но се очаква подобрение на времето. Максималните градуси в страната ще тръгват нагоре. Застудяване и нови валежи от сняг обаче се очакват към сряда-четвъртък, а температурите до края на седмицата отново ще се понижават. 

Времето в понеделник 

Очакваните минимални температури в страната в понеделник ще са от минус 7°С до минус 4°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и Южна България – до минус 9-10°С. Малко по-високи по Черноморието и по поречието на река Дунав - до минус 3°С

Първият ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще започне със слънчево време. Само над крайните източни райони ще е с   променлива облачност. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще се повишат и ще са между 6-10°С. Най-високи ще са в северозападните райони и Югозападна България – до 10-11°С, а най-ниски - в Горнотракийската низина и по Черноморието. 

Времето във вторник и сряда 

Във вторник ще настъпи подобрение на времето в цялата страна. Облачността до обяд навсякъде ще се разкъса и времето в страната ще  бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, а в отделни райони от Югоизточна България ще се обърне от югозапад. Температурите постепенно ще се повишат и максималните в цялата страна ще са между  9-12°С. Най-високи ще са те в Северозападна и Югозападна България - до 13-14°С.

Влошаване на времето се очаква от сряда. През нощта срещу сряда от северозапад ще започне увеличение на облачността, ще е предимно средна и висока и валежи не се очакват. През деня времето в страната ще е предимно облачно и на много места от северозапад на югоизток ще  започнат валежи от дъжд. Вятърът в страната ще е слаб от запад, в следобедните постепенно ще се ориентира от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух.

С понижението на температурите в Предбалкана и на места в Североизточна България валежите ще преминат в мокър сняг. По високите полета от Западна и Централна България не са изключени и поледици. По-значителни валежи от дъжд очакваме в Централна и Югоизточна  България. Минималните температури ще са между минус 5 и минус 2°С, а дневните - в по-голямата част от страната ще са между 6-12 °С. По-ниски ще са в планинските райони, Предбалкана и Северозападна България – до 3-5°С.

В четвъртък ще преобладава разкъсана облачност, а източният вятърът постепенно ще се усилва. Температурите ще се понижат значително и през следващите дни минималните ще са между минус 9° и минус 3°, а максималните - между 0° и 5°.

През уикенда синоптичната обстановка отново ще е подобна на тази от изминалата седмица. Ще се задържи с променлива облачност и на места с чести валежи от сняг. 

Причината за лошото време е позициониран антициклон над Европейска Русия и Украйна. България и съседните й страни ще попадат в зона с голям баричен градиент. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават. 

Най-студените дни от предстоящата седмица ще са петък, събота и неделя. Тогава времето ще се задържи с променлива облачност и ветровито. Слаби валежи от сняг са възможни само на отделни места, главно в планинските райони. Сутрешни температури на много места ще са около минус 10°С - минус 6°С, а дневните в отделни райони ще остават малко около нулата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай