Лошо. Нов удар по джоба

За какво плащаме повече този сезон

Лошо. Нов удар по джоба | StandartNews.com

Нов удар по джоба ни - по-високи сметки за парно този сезон. Топлинната енергия е с между 8 и 13% по-скъпа този ноември и декември спрямо година по-рано. Причината - използвали сме повече енергия, отчитат от най-големия топлинен счетоводител у нас.

Данните са на база домакинствата, които ползват дистанционен отчет на уредите.

При най-малките апартаменти - до 49 квадратни метра, през миналия ноември и декември сметките са били малко над 130 лева. Сега скачат над 157 лева.

В по-големите жилища - между 50 и 69 квадрата, фактурите са нараснали от близо 200 лева до почти 235 лв.

При жилищата между 70 и 99 квадратни метра промяната е от близо 259 лв. на почти 310 лева. За отопление на най-големите имоти фактурата скача до над 430 лева.

Най-големият топлинен счетоводител у нас прави разчетите за по-високите суми на база на данните от над 6000 клиенти с дистанционен отчет на топломерите и водомерите и са без изравнителна сметка. Според експертите най-голям принос за по-високите фактури имат промените в ДДС.

„За 2022 година през ноември и декември сумите за отопление бяха с 9% ДДС. Тази година вече отново е 20%“, обясни Милена Стоянова, управител на компания за топлинно счетоводство.

Досега отоплителният сезон е и с 5 дни по-дълъг в сравнение с миналата година.

„Месеците до нова година са по-студени. Продължаваме да черпим газ от хранилището в Чирен, който е нагнетен с много скъп газ“, посочи Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

Експертите съветват, ако трудно се справяме с месечните сметки, да потърсим възможности за разсрочено плащане. Покриването на радиаторите със завеси и поставянето на мебели пред радиаторите пречи на пестенето на енергия. Сериозен разход е и теч около крановете на топлата вода.

Според топлинните счетоводители изключването на радиаторите за няколко дни или само през деня прави по-трудно загряването на имота, след като бъдат пуснати отново и така не пестим от сметките.

„ДДС има значение, ако сравняваме с миналата година. През 2022 г. беше 9%, а сега е 20%. ДДС колко е – решава държавата. За който и да е търговец, ставката на ДДС не го интересува“, посочи в bTV Новините Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай