Лоши новини за любителите на цацата. Какво се случва на морето?

Все повече рибари се хвалят с необичаен улов на сьомгова пъстърва край Бургас и Варна

Лоши новини за любителите на цацата. Какво се случва на морето? | StandartNews.com

Все повече рибари у нас се хвалят с необичаен улов на сьомгова пъстърва край Бургас и Варна. Видът, който е типичен за Средиземно море, най-често се закачал на въдиците в района на пристанищата.

Любопитно за този вид пъстърва е, че живее както в сладка, така и в солена вода. Първите екземпляри били хванати от родните рибари още миналото лято, а морските вълци предполагат, че рибата е дошла от развъдници в съседни морета, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че сьомговата пъстърва не е единственият необичаен за Черно море вид, забелязан от рибарите през последните години. Останалите са морска хиена, ципура, минокоп, морска врана, каменна риба, син краб.

Сред аномалиите е и липсата на хамсия и цаца.

Тази година дребната медуза се появила необичайно рано. Рибарите го отдават на топлата зима, която ускорила размножаването ѝ. Те обаче не са радостни от увеличаващата се популация на този вид, защото екземплярите пълнят мрежите и задушават рибата.

Рибарите в Царево си имат свое обяснение за всички необичайни процеси, които се случват в родните води на Черно море през последните години. Смятат, че те се дължат на промените в климата и последствията от войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай