Петък,

Лоша новина за шофьорите. Ето какво искат да забранят

От: Редакция -
99520
Лоша новина за шофьорите. Ето какво искат да забранят
A
A
A

По примера на много европейски страни и в България се обмисля да се забрани използването на Waze - едно от най-популярните мобилни приложения, което освен за навигация служи и за предупреждения за камери по пътя, наличието на полиция, препятствия, катастрофи, животни и т.н. Данните идват от самите потребители, които отбилязват на картата различните ситуации и така предупреждават останалите участници в движението, съобщава сайтът autonews.bg.

В Германия също е забранено използването на приложения за смартфон или навигация, както и на специални устройства за откриване на камери и радари на полицията. Нарушителите се глобяват със 75 евро, но санкцията почти не се прилага.Според последното изследване поне половината от шофьорите в Германия използват приложения, които засичат камери и радари. 27 процента от запитаните използват приложения за смартфон, а 14 процента антирадар. 13 процента от вадичите пък разчитат на съответната функция в навигационната система на самата кола. 89 процента от запитаните признават, че използват приложение или устройство, за да се информират за местоположението на камери за скорост.

Френското правителство пък забрани някои функционалности на мобилните приложения. За целта се спират определени съобщения за даден период от време (няколко часа), в който се провеждат полицейски акции за шофьори употребили наркотици и алкохол. Белгия също вече обмисля да се присъедини към Франция, като наложи подобни ограничения.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички