Лоша новина за 665 хиляди пенсионери от 1 януари

Съобщи я социалният министър Лазар Лазаров

Лоша новина за 665 хиляди пенсионери от 1 януари | StandartNews.com

Малко над 665 хиляди пенсионери - или всеки трети, ще получава от 1 януари догодина пенсия под линията на бедност от 504 лева - това обяви служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров пред ресорната парламентарна комисия.

На блиц контрол пред депутатите от комисията той допълни, че до края на годината се очаква да бъде представена официално дефиницията на понятието енергийна бедност, предаде БНР.

Експертните сметки за броя на пенсионерите, които ще останат с доход под официалната линия на бедност за 2023 година от 504 лева, са правени при сега действащото законодателство, уточни вицепремиерът Лазар Лазаров:

"В случай, че пенсиите бъдат осъвременени от 1 юли с 12 на сто, тогава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще надхвърли този праг. Мисля, че ще достигне 523 лева и стотинки".

Въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Социалната комисия на НС за намеренията на служебното правителство относно увеличение на минималната работна заплата доведе до размяна на реплики между нея и вицепремиера Лазаров:

"Не помните какво говорите или ни лъжете? Поне не ни убеждавайте, че не сте имали намерение и никога не се казвали, че ще въведете автоматичен механизъм. Ако вие не помните, ние помним. Просто отговорът трябваше да е кратък и ясен: служебният кабинет замразява минималната работна заплата и няма никакво намерение да увеличи този доход за 500-600 хиляди работещи бедни. Оправяйте се, уважаеми депутати, каквото вие решите, това ще бъде", каза лидерът на БСП.

Министърът отговори: "Съжалявам, госпожо Нинова, че задавате един недостатъчно толерантен подход за общуване. Никъде, под никаква форма, не съм се опитвал да заблудя нито народните представители, нито обществеността. В рамките на Националния съвет аз тристранно сътрудничество до този момент съгласие по отношение на механизъм за определяне на минималната работна заплата няма", пише "Труд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай