Лили Йончева: Ще протестирам всеки ден

Лили Йончева: Ще протестирам всеки ден | StandartNews.com

София. И миналия път искахме смяна и демокрация, но не се получи, казва известната перкусионистка, която живее и работи в Лондон.

Лили Йончева, някогашната перкусионистка на "Ку-ку бенд", която сега свири джаз и соул из най-готините барове на Лондон със страхотни музиканти, се връща в родината си често. Но не от носталгия. Ексцентричната дама, която днес и утре води уъркшопове за деца между 10 до 14 години в Южния парк като част от фестивала "A to JazZ", твърди, че не живее в миналото, а гледа само напред - заредена от това, което прави. "Идвам по работа и за да видя всичките си приятели. Но не живея за този тип емоции. Иначе трябва да се гръмна. Ако си носталгичен, изобщо не заминавай за чужбина. Не се чувствам като емигрант, защото пътувам нонстоп", категорична е Йончева. Тя вече е стъпила на краката си в Лондон, защото работи яко. Затова при всяка покана да свири нещо у дома винаги е навита.

С трепет следи последните събития в София и много се радва. "След като си бях тук през декември, много се депресирах. Беше адски неприятно. Всичките ми приятели бяха тъжни.

Всеки се оплакваше колко е гадно положението

Как нищо не върви наникъде. Дори и най-положителните хора, които познавам, бяха нещастни. Прибрах се в Лондон и си казах: "Ужас". В България всичко е много зле и нищо не може да се направи." Затова това, което се случва, е супер", смята Йончева. Тя винаги е била по протести. Тъй като живее на Орлов мост, просто е в епицентъра. Затова сега я е много яд, че не е тук, за да участва активно. "Тогава свирихме и пеехме. Носех вода от вкъщи на всички, които бяха навън. Искахме смяна и демокрация. Тогава лудницата на улицата беше по-голяма, но за твърде кратко. А сега протестът има много модерен вид. Последните новини, които гледах, обаче показаха, че настроенията започват да ескалират - нормално е, след като никой не ги чува и не прави нищо. Управляващите са шепа хора, които си мислят, че могат да правят, каквото си поискат. Нямаме идея кой да изберем. Обаче знаем, че случващото се не ни харесва. И когато се настанят следващите, пак ще се протестира - ако не работят както трябва. Който и да дойде, трябва да е наясно, че хората ще го свалят, ако е безучастен, мързелив и корумпиран. Така е честно. Народът има фейсбук и никой не може да го спре", въодушевена е перкусионистката. Одобрява позитивните емоции, защото смята, че негативизмът е големият проблем на българите. "Отказваме се, преди да сме започнали. Това трябва да се промени. Причината е, че не си вярваме", казва Йончева. Тя намира недостатъци на управниците дори в гардероба им. "Всеки се облича по-добре от тях, а тези хора представят държавата ни по света. Как изглеждаш е всичко. Аз умирам от срам и не бих се качила в един и същи самолет с тези хора", казва Лили. За сметка на това тя представя едно по-добро лице на България. Наскоро е свирила дори в "Роял Албърт хол" заедно с 1500 деца. Концертът на младите таланти е организиран от фондацията "Merton music", в която тя работи като единствения преподавател по перкусии. Шоуто е издадено на DVD - "Music is for life".

"Децата ти дават страхотна енергия. Много ми харесва да преподавам. Пък и това, на което ги уча, е забавно, а не е математика. Свириш по цял ден, те се радват, абе, имам най-страхотната работа", доволна е тя. Сега дори пише учебник наръчник за преподаватели по музика. Затова албумът на Лили, който тя готви от доста време насам, е стопиран. Някой ден иска да запише музикалните си проекти (участва в два-три), но трябва да им се отдаде докрай, да намери много енергия и да увеличи деня с още 20 часа.

"А жълтата преса ми звъни в Лондон да ме пита дали съм лесбийка. Но нека звънят, нека си вършат работата. Нямам нищо против. Приемам го дори като ласкателство", разказва Лили.

Тя очарова колегите си в Лондон с професионализъм. "Те са шашнати от това, че в България можем да четем ноти. Музикално училище като нашето, в София, има на много малко места", хвали родината си Йончева. Тя е събрала приятели от всички краища на света - кубинци, испанци, африканци.

"Англичаните са нещо като расисти - открай време са предубедени към останалите. Мислят си, че са най-добрите във всичко. Имат право, защото поддържат вековни традиции. Разбирам ги, защото има много чужденци в тяхната държава, които са екстра. Англичаните са много усмихнати, но все пак трябва да имаш едно на наум. Доста българи там са чистачи. Естествено, има и друга група, които са се преборили за всичко, на мястото си са и са невероятни. Така че срещам сънародници, от които ме е срам, и други, с които се гордея", обяснява Йончева.

Тя е спечелила уважението на лондонските си приятели и с българската кухня. Цялата й компания пие ракия. Всеки път, когато си тръгва от София, носи по няколко бутилки в багажа си.

Най-харесва кайсиева ракия, но тъй като никой от роднините й не прави, е поставила задачи на приятели да издирват из разни села. "Баба ми е написала ръчно цяла готварска книга, която ползвам у дома", радва се Лили.

Мъжът й Пол Блейк е луд по нашенска баница

А тя я приготвя фантастично.

Лили още има много приятели и в София. "С хората, които са ти наистина близки, няма проблем, че сте толкова далеч един от друг. Все едно сте заедно през цялото време. Истинското приятелство не умира", казва тя. Сред аверите са музикантите от "Ку-ку бенд". "Винаги ми се свири с тях. Толкова ги обичам. Такава школа минах с тях. Научих се на всичко - на музика, как да се обличам, как да говоря по телевизията", спомня си с умиление тя.

Целия август Лили организира, вече традиционно, училище по свирене на къмпинг Арапя. Всичко е напълно безплатно и се случва на плажа. "Родителите оставят децата си при мен и аз ги уча. Супер е. Не мога да си представя ваканция на друго място", казва Лили. Тази година тя ще доведе още двама свои приятели музиканти, а от българска страна ще се включи и Белослава. Беата Хайди Блейк, 3-годишната дъщеря на Лили, няма да може да дойде на Арапя, тъй като вече има начертан график за лятото си в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай