Левентал: Терорът няма да ни прогони от Европа

Левентал: Терорът няма да ни прогони от Европа | StandartNews.com

Нападението в Копенхаген направи евреите още по-сплотени

Ицхак Левентал е главен равин на хасидското движение "Хабад" в Копенхаген. Официалното име на движението е "Хабад-Любавич, абревиатура на думите "разум", "мъдрост" и "знание". Днес има над 3600 центъра в 70 държави по цял свят.

- Терористичното посегателство върху синагогата в Копенхаген продължение на драмата във Франция ли е?

- Да, би могло да се каже. Това бе първата терористична атака от този характер в Копенхаген. Нападението бе извършено точно по време на нашия традиционен празник Бат Мицва и Бар Мицва. Хората се бяха събрали в синагогата, за да отпразнуват въвеждането в зрелост на момчетата и момичетата. Цял ден бях там, зает с приготовленията. Ситуацията беше много напрегната и драматична. Охранителните органи веднага бяха на местопрестъплението, освен датската полиция имаше и наша локална охрана. След като разбрахме, че нашият охранител е бил застрелян, паниката нарасна. По времето на самото нападение в синагогата имаше не повече от 30 човека, предимно деца.

- Как реагираха децата на случилото се?

- Те не разбраха много какво става, защото незабавно бяха евакуирани в стаите за сигурност, а после спуснати в мазето на безопасно място. Мисля, че децата решиха, че се провежда учение. Останаха долу в мазето за няколко часа, докато всичко се успокои, след което бяха изведени от полицаите и закарани по домовете.

- Как се отрази преживяното върху децата и техните семейства?

- Децата определено са уплашени, това е неописуем стрес за тях. И въпреки цялата тази драма в един такъв момент се вижда искрената любов на хората не само тук, но и по целия свят. Всички датчани изразиха съпричастност и готовност да помогнат, ако се наложи.

- Многобройна ли е еврейската общност в Копенхаген?

- В "Хабат" членуват 2000 от общо 7000 живущи евреи в града. В Дания евреите са общо към 10 хиляди. В Копенхаген има две синагоги, еврейско училище, Коше магазин, с една дума всичко необходимо, като прибавим към това и доброто отношение на датчаните към нас.

- Как ще коментирате призива на Натаняху всички евреи да напуснат Европа и да се върнат в дома си Израел?

- Безспорно Израел е домът на евреите и Натаняху си върши работата, но от друга страна евреите в Европа са вече прекалено европеизирани, свикнали с домовете си и местата, които обитават. Аз не смятам, че решението е да бягаме от терора! Тези хора, които ще предприемат такива стъпки, би трябвало да осъзнаят, че в самия Израел не е спокойно, там също има терористични атаки. Не мисля, че призивът на Натаняху ще провокира емиграционен ефект, той просто излага един аргумент.

- Отшумя ли паниката след терора в Копенхаген?

- Всички бяха много афектирани и възмутени от случилото се, но въпреки това не се допусна масова паника. В момента организацията ни се охранява много активно и прецизно от полицията, еврейското училище също е под засилена 24-часова охрана. Няма масова психоза и паника. Никой не е хукнал да напуска страната. Има такива семейства, аз съм уведомен за две, но те са единици и не са повлияни от случилото се. Правилното решение е да бъдем силни и много сплотени.
Както знаем, физическото тяло може да бъде атакувано, но духът никога, той винаги остава жив! Силният дух и вярата в Бога ни държат силни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай