Лекарка с ключова новина за бебетета в пандемията

Те се развиват по-бавно

Лекарка с ключова новина за бебетета в пандемията | StandartNews.com

Разликите между децата, родени в пандемията и преди това  Какви са отраженията за плода, ако по време на бременността майката е била заразена с коронавируса?

Този въпрос стана обект на проучване, за което разказва една от авторките на изследването - детската лекарка Дани Думитриу. „Известно е, че при други инфекции имунната система на бременната жена се активизира толкова силно, че това вреди на бебето“, казва тя. Изненадващо е обаче, че сегашното изследване е оборило тези очаквания.

При инфекция на бременна жена с коронавируса подобни ефекти не били установени. „Що се отнася до развитието на детето, няма никаква разлика дали майката е била заразена по време на бременността или не“, обяснява още лекарката.

„Установихме, че в първите шест месеца децата, родени в пандемията, изостават от връстниците си по отношение на грубата и фината моторика, както и в развитието на социални умения“, казва Думитриу. Особено големи са различията при децата, чиито майки са били в началото на бременността, когато се разрази пандемията. „Именно при тях изоставането в развитието спрямо контролната група е най-голямо“, казва педиатърката.

И двете изследователки обаче смятат, че няма повод за прекомерна тревога. От една страна отчетеното изоставане в развитието на бебетата е незначително. И второ, става дума за много ранен стадий на тяхното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай