Лекар от ВМА - социалните мрежи са най-тежката болест!

Медицинското познание е породено от любов към човека, платено е с безсънните нощи

Лекар от ВМА - социалните мрежи са най-тежката болест! | StandartNews.com

Архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител, монахиня Павла (Борисова), Велина Андонова, учител по религия с богословско образование в неделното училище към столичния храм “Рождество Христово” в кв. “Младост” и майор доц. д-р Георги Попиванов от ВМА, който е иподякон в същия храм, се ваксинираха днес като представители съответно на БПЦ, учителското съсловие и академичната общност и военните лекари с апел и личен пример.

По този повод представяме текста на доц. д-р Попиванов “Ваксини и човеколюбие”.

"Пандемията причинена от Ковид-19 разкри друга по-тежка болест „на социалните мрежи“ – гордост и невежество, водещи до вземане на решения касаещи здравето на базата на слухове и лични мнения на хора понякога дори без елементарно медицинско образование. Разликата между информация и системно познание е очевидна.

Медицинското познание е породено от любов към човека, платено е с безсънните нощи, здравето и живота на хиляди медици и тази висока цена задължава. При това положение, без подготовка и къртовски труд, кой без медицинско образование би имал дързостта да претендира, че може да интерпретира медицинската информация?

Ваксините са средства, при които ползата превишава риска. Те са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация. Примерите са много, а един бич за човечеството като едрата шарка, дори е изкоренен. Навремето виждащите ослепяваха в скрипториите, за да прогледнат невиждащите. А сега … ?

Нека имаме повече доверие в лекарите, помнейки думите на Иисуса син Сирахов: “Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния, и от царя получава дар.

Знанието на лекаря ще възвиси главата му, и между велможите ще бъде на почит” (Сир. 38:1-8). Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва. … Затова Той е дал на людете знание, за да Го прославят в Неговите чудни дела: с тях Той лекува човека и премахва болестта му”.

През месец юли тази година Вселенската патриаршия учреди празника Събор на всички свети Лекари, който ще бъде честван всяка година през октомври.

Освен паметта на всички просияли в святост лекари в историята на християнството и служилите на „намиращите се в болест и скърби“, разкривали на дело Божието човеколюбие, празникът почита и приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството.

Ваксинацията и спазването на противоепидемичните мерки са категорично израз на братска любов! Нека бъдем разсъдителни в това време на изпитание. Нека преклоним глава пред паметта на медиците, отдали живота си за другите от началото на пандемията".

Автор : Майор доц. д-р Георги Попиванов (ВМА)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай