Петък,

Лечебна баня за 2,50 лева в Стрелча

От: Администратор -
Лечебна баня за 2,50 лева в Стрелча
A
A
A

Най-голямото богатство на Стрелча, минералната вода, е гореща, слабо минерализирана и с ниска твърдост. Тя лекува опорнодвигателния апарат, нервната система, сърдечносъдови заболявания, проблеми на дихателните пътища, гинекологични заболявания.Приложението на такива лечения е осигурено в балнеосанаториума, който предлага и медицинска консултация.

За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа. Не един и двама мъченици са докарвани тук на носилки и след няколко бани вече ги виждали да ходят. В стар документ, намерен в някогашната, отдавна съборена къпалня на старобългарски пише: "Въз основа на химическото изследване на Върховния медицински съвет, минералните бани в Стрелча лекуват хроничен, ставен и мускулен ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, хронически заболявания на женските полови органи, нефрит с отоци, стомашни и чревни разстройства, хронически кожни страдания, пясък в бъбреците, жлъчката и други.

Днес на мястото на старата има нова съвсем модерна баня и нов закрит плувен басейн с размери 10 на 18 метра. Удоволствието в басейна и под душовете й струва само 2,50 лева. Освен банята в центъра на града в покрайнините на Стрелча се намира още едно минерално чудо. В ролята на откривател се явила биволица. Нещастното говедо едва мъкнело заради болните си крака, докато влязло в локвата да се разхлади, тогава за изненада на стопанина си излязло здраво. Така били забелязани лечебните свойства на минерален извор "Банчето", известно като "Златното Банче". През 1935 години изворът е каптиран. Днес два нови басейна лекуват периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, подобрява се сънят, самочувствието и апетитът. Температурата на водата е 30,5 градуса. А според свидетели ефектът след 10-12 бани е магически.

Розово масло за Париж и Токио

Когато карловци и казанлъчани закъсат за хубав цвят, тръгват да пазаруват в Стрелча. Тук хиляда семейства обработват 6000 декара с рози. Те са важна част от местната икономика. За производството на един килограм гюл са необходими 3,5 тона цвят. Всяка година в Стрелча се получава 1,5 тона розово масло с най-високо качество, което престижните парфюмерийни компании от Париж до Ню Йорк чакат с нетърпение. Вече няколко години розово масло се изнася и за Япония.
В последните години празникът на розата привлича в Стрелча много гости от цялата страна и чужбина. Така че тя вече не е само селскостопански, но и туристически продукт. В тази ден полето, къщите и хората започват дори да ухаят на рози, знак, че лятото идва и Стрелча е готова да посрещне гостите си.

Лъв от "Жаба могила" отиде в Лувъра

330 могили са пръснати около Стрелча. От тях са изследвани само 36. През 1975 година един млад археолог, бъдещият професор Георги Китов, се е съсредоточил върху хълма, разположен след завоя на пътя за Пазарджик. Той е опасан от ров, пълен с вода, а наоколо непрестанно звучи концертът на неговите обитатели. Затова наричат възвишението Жаба могила. Днес за нея знае целият свят, тъй като една от реликвите й, каменна плоча с изображение на лъв, е един от 1627-те експоната, които България показа в Лувъра.

"Жаба могила" е гробница от V-IV в.пр.н.е. Тя е висока над 20 м, а диаметърът и е 80-90 метра. В нея са открити четириколка колесница и скелети на два коня, впрегнати в нея. Те са украсени с над 50 сребърни апликации. Трети кон е открит пред останалите два само с юзда. Богатството на извършеното погребение и градежът на гробницата предполагат, че в нея е бил положен цар, управлявал местното тракийско племе беси.

Тагове: Баня Стрелча

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички