Лавина завлече скиор, само главата му се виждала

Нямал екипировка, спасители го извадиха от снега

Лавина завлече скиор, само главата му се виждала | StandartNews.com

Скиор беше повлечен и затрупан от лавина, която сам предизвикал.

Той не е разполагал с подходяща екипировка, а по пътя надолу се е забелязвала само главата му над снега. За щастие спасители са упели да му се притекат на помощ.

"Колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтягане", каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница.

"По пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно", споделят планинските спасители.

По думите им с повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност.От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.

До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт "Седемте рилски езера" ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай