Вторник,

Кючюк: Решението е единствено между София и Скопие

От: Мартина Суботинова -
Кючюк: Решението е единствено между София и Скопие
A
A
A

Президентите на България и Република Северна Македония оценяват факта, че единственият път, който е възможен за двете страни, е добросъседството. РСМ разбра, че начинът не е да бъде упражняван натиск върху България.

„Двустранният въпрос може да бъде решен единствено между София и Скопие.“

Това заяви пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и докладчик за преговорите с РСМ в Европейския парламент.

По думите му добросъседските отношения трябва да върнат важния исторически разговор на съвременната плоскост, която е свързана с европерспективите на страните от Западните Балкани.

"Изглежда, че има воля за връщане на разговора на полето на доверието и на полета на Договора и на конструктивния разговор. Очаквам положителни стъпки през следващите месеци", заяви Кючюк.

Според евродепутата е наложително нормализирането на диалога между България и РСМ и трябва да се случи, защото "това е единственият път, за да продължим нататък":

"Нямаме интерес да изграждаме допълнителни стени между държавите ни. Трябва да отворим границите на бизнеса и на културната свързаност. Виждам важни прагматични стъпка в тази посока. БТА и МИА подписаха договор тъкмо в Рим за обмен на информация", допълни той.

Предложението на Португалското председателство за посредничество между България и Северна Македония Кючюк определи като условно.

"Големият смисъл на португалското предложение е да започнат преговорите, а за да започнат, България трябва да има допълнителни гаранции, че националният ни интерес няма да бъде накърнен", уточни той.

Евродепутатът подчерта, че подобряването на двустранните отношения не може да стане с политическа реторика, а с конкретика.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички