Кючюк пред студенти: Европа е нашият дом

Евродепутатът се срещна с ректора на университета проф. д-р Христо Бонджолов

Кючюк пред студенти: Европа е нашият дом | StandartNews.com
  • От нас зависи как искаме да го видим в бъдеще, каза евродепутатът от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе онлайн лекция за студентите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” на тема: „Пътят напред - Европа на следващите поколения!”, където засегна актуални и важни теми като кризата с пандемията, европейското възстановяване и защитата на българския национален интерес в Брюксел.

„Европа ще бъде възстановена след последиците от кризата, но на каква цена? Със сигурност не трябва да е със старите инструменти и по стария модел, необходими са реформи и модернизиране. Не бива да разглеждаме Европа като кризисен съюз, а като изпреварващ съюз. ЕС има уникалния шанс да направи важни крачки напред като Зеления пакт и дигитализацията. А заедно с него и България има възможност да се модернизира.”, каза Кючюк във встъпителната част, като подчерта, че в момента 7 работни места от 10 разкрити са благодарение на ЕС.

По време на лекцията евродепутатът засегна важни теми като доверието на гражданите в европейските институции, политиките, свързани с миграцията, липсата на медицински персонал, а също плюсовете и минусите на ваксинационния план на Европейската комисия.

„76%  от ваксините се произвеждат в Европа, но не остават на територията на Съюза, това е така, защото има неяснота и липсва прозрачност в договорите. Ето защо беше предложено да има Ад хок комисия между Комисията по здравеопазване и Комисията по индустрия.”, заяви Кючюк.

Евродепутатът е категоричен, че целта на Европа да бъде глобален актьор не може да се осъществи без да има реформи и промяна в сегашната инфраструктура.

Кючюк завърши онлайн лекцията си с пожелание за успех на Великотърновския университет  и с посланието: „Каквото правиш утре, трябва да го правиш по-добре от днес и от вчера.”

По-рано днес евродепутатът се срещна с ректора на университета проф. д-р Христо Бонджолов, с когото обсъдиха бъдещото развитие на университета, а Кючюк написа в своята фейсбук страница: „Гордея се, че съм възпитаник на Великотърновския университет и съм щастлив всеки път, когато прекрачвам прага му.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай