Куп нарушения в Дома на смъртта

Записите от камерите за пожара са иззети от разследващите

Куп нарушения в Дома на смъртта | StandartNews.com

Домът за стари хора във Варна, в който пожар отне живота на четирима души, няма актуален лиценз. Открити са нарушения, но въпреки това продължава да работи. Това става ясно от думите на окръжния прокурор Красимир Конов, предава bTV.

Той обясни, че евентуалният извършител е 53-годишен мъж, който е в психиатрията и че предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

В дома за стари хора във Варна, където през уикенда при пожар загинаха четирима души, при проверка са констатирани нередности още през юни миналата година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-социален министър в служебния кабинет на Стефан Янев Надя Клисурска. „Още през юли миналата година, когато стана първият инцидент в  този дом, беше направена проверка. Тя установи, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги”, посочи тя.

„Явно трябва допълнение в нормативната уредба. И там трябва да бъде включено Министерство на вътрешните работи. В случай, че няма лиценз – трябва да бъде записано, че МВР запечатва социалната услуга”. Така в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Христина Христова коментира липсата на лиценз на опожарения дом за стари хора във Варна.

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза. На тях се вижда как въпросният мъж е в стая с жертвите. 

Умишлен палеж е основната версия, по която се работи, обясни директорът на ОДП- Варна старши комисар Атанас Миков пред БНТ.

От иззетите записи от камерите ясно се вижда самото извършване на палежа. Обитател на стаята влиза вътре, другите трима души вътре спят. Мъжът пали на едното легло лесно запалими предмети, прехвърля ги на другото и напуска стаята с пълзене, тъй като е с церебрална парализа и много трудно подвижен. При пожара загиват тримата души в стаята и жена е съседното помещение, обясни комисар Миков.

Днес ще стане ясно дали мъжът следва да бъде привлечен като обвиняем и каква мярка да му бъде взета. Продължават допълнителните огледи на място, обясни Красимир Конов, окръжен прокурор.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени, каза д-р Мариета Йовчева- началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна.

Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Йовчева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай