Кунева: Реакцията на евродоклада е между фарс и трагедия

Кунева: Реакцията на евродоклада е между фарс и трагедия | StandartNews.com

- Г-жо Кунева, как ще коментирате поредния евродоклад?

- Чета тези доклади от 2001 до 2007 г., когато влязохме в ЕС. Имали сме случаи, в които сме били съвсем близо до преодоляване на проблемите в сектора. За съжаление точно тогава политическата воля, която не е въпрос на една ли друга партия, а на гражданска и институционална култура, е повличала България надолу. Смятам, че след 2007 г. имахме много възможности да покажем в ЕС, че разбираме интереса си, но някак се реши, че след като веднъж сме в Съюза, можем повече да не правим нищо. В предишния доклад имаше едно изречени за етика - да се покаже, че етиката и професионализмът се окуражават, казваха ни и как се избират ръководители на ключови институции, като случая "Марковска". Сега има серия подобни скандални назначения и няма преодоляване на порочната практика нито на милиметър. Няма как този доклад да не изважда това на преден план. Разбира се ще започнат заклинания, всички управляващи ще искат да препишат пасивите на предишните правителства. Но става дума за България. Да, кабинетите имат огромно значение, но управлението не е пунктирана линия - трябва да е последователно. Прехвърлянето на отговорността изглежда толкова патетично жалко, че непрекъснато се колебая между два жанра, еднакво песимистични - фарс и трагедия.

- Може ли да се промени тази тенденция?

- Още преди да се посочат грешките в доклада, ние благодарение на Йонко Грозев, имахме решение на проблемите - за прокуратурата, за следствието, за натовареността на съдиите, за назначенията, за ВСС. Това не е ядрена физика, а са неща, които всеки професионалист знае как да направи.

- Смятате ли, че след даването на имунитета си, Волен Сидеров по някакъв начин ще промени силите в парламента?

- По-добре попитайте "Атака". Има обаче и двама депутати, които изведнъж напуснаха групата на ГЕРБ и ги изненадаха. Хората изпитват огромно недоверие към партиите, а самите те не си вярват помежду си.

- Как си обяснявате отцепването изведнъж на Ивайло Калфин и активността на АБВ?

- Вероятно това решение не е взето изведнъж. Аз не съм толкова изненадана, защото съм имала десетки срещи със симпатизанти. Идвали са и хора, които открито казваха, че харесват "Атака" или БСП. Членовете на БСП по места са шокирани от поведението на партията си, която не ги пита за нищо. В България очевидно има тайна уговорка, която няма как да не е свързана с подкрепата на Волен Сидеров, но БСП не е питала членовете си. ДПС също не са го направили. Не може хората да се третират като мъртви души, а политиката да се прави без какъвто и да е морал. Ако става въпрос за търговски отношения - има пазар, обществените отношения обаче не са чисто търговски. За съжаление за такива става дума между партиите. Тази зараза, когато става дума за избори, прониква и през корпоративния вот - нещо, в което ГЕРБ бяха много добри. Или просто купен вот. Нито ДБГ, нито РБ някога ще плащат за гласове, държа да подчертая.

- АБВ ще успее ли да издърпа много гласове от вота на БСП?

- Не мога да предположа, Ивайло Калфин доста дисциплинирано се кандидатира за президент, когато му казаха да го направи. Това не мисля, че беше негова идея. Той послуша волята на друг, но трябва да слушаш и критиците си. За мен е факт, че тази партия предаде избирателите си.

- Защо Местан привидя коалиция между РБ и ГЕРБ, има ли такава?

- Не, ние имаме 12 начала, които ни обединиха и дори "Зелените", въпреки че не продължиха с нас, се придържат към тях. Имаме вече икономическа програма, програма за правосъдие и вътрешен ред, приехме мерки за администрацията. Имаме и 6 стъпки за излизане от кризата на България през следващите месеци. Показателно е, че ГЕРБ никога не е взел отношение по тях. Че искаме оставка, искаме. Оставка искат и хората, нашите симпатизанти.

Иначе с ГЕРБ няма уговорки. Все пак ДБГ възниква като антипрактика на ГЕРБ. Просто и те искат оставка. Г-н Местан, който е много опитен политик, е извадил на едно листче партиите, които искат оставка, и казва - ето, те са заедно. Но това съвсем не е вярно. Ако вдигнат поглед, ще видят, че подаването на оставка и избори две в едно е добре за техния електорат, който вече не може да ги понася.

- Обявихте, че се борите за 4 места, не са ли много за европейските избори?

- Това беше една заявка, която Петър Москов анонсира и аз се радвам на амбицията на младото поколение политици. Ние ще направим всичко възможно да постигнем тази цел.

- Радан Кънев каза, че ще се радва, ако вие оглавите листата на РБ, ще го направите ли?

- Искам гражданите на България да спечелят и да кажа на всичките ни симпатизанти, че няма да направя нищо, което те не искат. Затова и на президентските избори не призовах онези 500 000 да гласуват за Калфин или за Плевнелиев. Аз работя със свободни хора и за свободни хора. Единственото, което ме интересува, е българинът да възвърне самочувствието си, където и да се намира. Трогателно е, когато виждам как хората се радват на победата на Григор Димитров. Искам да благодаря на това момче, че направи толкова за самочувствието ни, колкото никой от политиците не успя.

- Кой ще оглави предизборния щаб на РБ?

- Вероятно ще има смесена форма. Смятам, че хората ще бъдат взаимно допълняеми. Сигурна съм, че се направи максималното от тези, които вече са ангажирани като Найден Зеленогорски и Петър Москов. Ние ще разчитаме един на друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай