Кунева: Няма да се съюзим с ГЕРБ под натиск отвън

Кунева: Няма да се съюзим с ГЕРБ под натиск отвън | StandartNews.com

Интервю с Меглена Кунева, лидер на движение "България на гражданите"

- Г-жо Кунева, как ще коментирате ситуацията в парламента около несъстоялия се вот на недоверие?

- Вижте, аз гледам на политиката сериозно. Тактиката не е от първостепенно значение - за мен като гражданин и като избирател циркът, който се разиграва в последните два дни в Народното събрание, е обиден. В сряда реагирах спонтанно - казах "Запомнете този ден", в който стана безпощадно ясно, че "Атака" е управляващата партия. Хубаво е, че г-н Борисов доказа за пореден път, че има тройна коалиция и че тя зависи именно от "Атака". Обаче трябва да се отиде една стъпка напред и да се гарантира, че повече никой няма да управлява с "Атака" или с други партии като нея. За мен всеки вот е повод за качествен дебат, възможност да се чуе истината за състоянието на държавата. Самата невъзможност една такава конституционна процедура да се осъществи обаче говори, че този парламент не трябва да продължи да съществува и трябва да вървим към нови избори.

- Вие сте старият нов председател на ДБГ, накъде продължавате?

- Виждам своята роля в това политиката да престане да бъде нещо, което омерзява. Всички политици теглим от една и съща банка - доверието на хората. Тези, които вземат, без да връщат, намаляват нашия общ ресурс и това става фатално. В един момент всички партии стават еднакви за хората и никой не посмява да се занимава с политика. Политическото у нас е изчерпано и трябва да мине през гражданското - хората да имат гарантирана откритост и те да държат кормилото, защото само тогава политиците могат да си върнат кредита на доверие. И в ДБГ се опитваме да го направим. Равносметката от конгреса при нас показа, че тази година имаме 115 кандидати за 39 места в НС. Двама от нашите доброволци влязоха в него, само 14 от избраните са били и преди в ръководството - тоест 2/3 са нови хора.

- Очаквахте ли дебата "за" или "против" Реформаторския блок, който се проведе на конгреса?

- Да, очаквах го, защото нещата изглеждат различни в различните градове. В изтеклата предизборна борба си спомням нападките срещу мен, надявам се, че и останалите ми колеги в РБ си спомнят грешките и това е добре, защото трябва да се учим от тях. Факт е, че сега на мен ми е по-леко, защото аз никога не съм ги нападала и крачката, която мога да направя към тях, е естествена. Смятам, че този тон трябва да остане запазената марка на "България на гражданите". Но много хора трудно преглъщат неща, от които ги е боляло. Аз ги разбирам, но трябва да намерят сили, когато е за България.

- От седемте партии в РБ "Зелените" казаха "не" на коалиция, вие "да", останалите 5 сигурно също ще кажат "да", това какъв хоризонт очертава пред РБ?

- Позицията на "Зелените" е нормална и открита. Готова съм винаги да ги подкрепя за техни действия, когато става дума за непоемане на риск към околната среда. Самата коалиция е нещо друго, за което ще говорим, когато дойдат изборите. Много е важно с какви сили ще влезе РБ в парламента. Аз искам конституционно мнозинство, защото конституцията се нуждае от промяна, сега тя не задоволява защитата на личните интереси, нямаме дори дума за потребители, а има и огромна нужда от промени в съдебната система.

- Защо тогава казахте, че ще спрете с приемането на още партии? Сега "Синьо единство" предлагат "Обединени земеделци", какво ще стане?

- Не мога да говоря от името на РБ, защото не съм негов говорител. Като лидер на партия от блока обаче мога да кажа, че искахме първо да задълбочим отношенията помежду си и после да говорим за разширяване. Тоест стъпка по стъпка разширяването ще се направи.

- Смятате ли, че ЕНП може да окаже натиск, за да се обедини дясното?

- Натиск - не. Има думи и поведение, които много трудно се връщат назад. Обединението вдясно минава през РБ, няма друг начин. Ако ГЕРБ се самоопределят като дясна партия, трябва да се държат по всички правила на един договор за ненападение - разговор по същество, конкуренция на идеи, да се пази лицето на опонента. Но искам да кажа категорично - ако безкомпромисното налагане на нова политическа култура трябва да мине през отхвърлянето на един или друг съюз, няма да се поколебая да го направя.

- ГЕРБ показаха ли такава култура?

- Когато бяха управляващи - не. Достатъчно е само тефтерчето с името на Найден Зеленогорски. Припомнете си акцията срещу лекарите от Горна Оряховица, ударите срещу съдия Мирослава Тодорова, опорочаването на обществените поръчки. В Реформаторския блок се събрахме именно, защото сме против тези грозни практики, които сега новите управляващи също използват.

- Тоест заради миналото им шанс за съюз с тях няма дори да се променят?

- Не. Ако някой иска да се променя, пътят пред него е открит. ГЕРБ предстои да се доказват като опозиция. Колегите от ДСБ казаха, че когато става дума правителството да подаде оставка, това е обща кауза. Пътят след това обаче е състезание. Накрая, когато всичко приключи, тогава може да говорим отново.

- Ден след вашето събрание се създаде една нова партия със заявка за дясно-центриска – БАСТА, каквое отношението ви към нея?

- Не е задължително да имаме отношение към всяка нова партия, която се появява. Ние трябва да се концентрираме върху нашите идеи за промени.

- Самият факт, че продължават да се роят нови партии – и БАСТА, и на Първанов, какво показва?

- Че политическият инстинкт на хората, които се занимават с политика е проработил, той им казва, че сегашният модел се е изтощил и има нужда от промяна.

- Преди няколко дни имаше плахи заявки от премиера за реформа в здравеопазването, ще имат ли сили да я направят? В правилната посока ли е?

- Не ми е ясно в каква посока ще е реформата. Но на г-н Орешарски съм казала 8 неща, които смятам, че са много важни. Защото правителствата идват и си отиват, но всяко трябва да остави страната в по-добро състояние, отколкото я е получило. Има и прости правила – реформи се правят в първите 100 дни, когато доверието е най-високо - но това правителство първите 100 дни има рекордно ниско доверие, как ще направи реформи в здравеопазването, с какъв авторитет? Имам въпрос за това колко здравни каси, за спешната помощ, за здравната карта, за частните болници и техния брой, десетки са въпросите. Освен това правителството се уплаши да поеме отговорност за грешките си при назначенията, какво ли остава да направи здравна реформа. Когато си сбъркал толкова много, отговорността се носи през персонална оставка. Има ситуации, когато си се блъснал в някого и казваш автоматично "извинете". Във всички демократични страни има такъв политически автоматизъм.

- Да, но недоволството на улицата като че ли стихва, загубихме ли шанс за предсрочни изборти?

- Правителството загуби шанс да постъпи прилично и да даде урок по демокрация на следващите правителства. Затова, което и да е следващото правителство, при каквато и да е публична оценка, може да направи същото и да си каже - ще си седим, без значение какво мислите за нас. Това е правителството на загубеното достойнство и време. Очаквах дебатите за вота на недоверие не само като върможност да върнат доверието на хората в парламентарната институция, но и като шанс за правителството да подаде оставка, като възможност за неговото освобождение. След днешния фарс, обаче съм песимист, че това ще се случи.

- Справяме ли се с бежанската криза?

- Виждам, че има български семейства, които приемат деца, проявяват човещина и това е подценено като организация. Смятам, че образованието, ученето на език у нас също е подценено като организация, но пък съм щастлива, че църквата даде знак за подкрепа. Сигурно се прави необходимото, за да се държи под контрол бройката на бежанците, но това не е пълният отговор на проблема. Справянето с кризата надхвърля работата на МВР и тук се показва липсата на екипност в правителството. Освен това нямаме представа какви са бежанците, какви средства имат, какви професии, колко са болни, има ли деца, могат ли да работят и т.н. Десетки са въпросите, а ние вървим по схемата „тука има" пет места, „тука няма", дай да сложим една барака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай