Кучи студ от Украйна идва у нас. Живакът пада до -18°

Мразовито време в почивните дни

Кучи студ от Украйна идва у нас. Живакът пада до -18° | StandartNews.com

Времето през почивните дни у нас остава студено с валежи от сняг, а живакът ще падне на места до -18°, предупреждават от Metео Balkans.

Минималните температури ще се понижат с 2-3 градуса и очакваните им стойности ще са от минус 8°С до минус 4°С, като традиционно по-ниски ще се задържат планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и района на Добруджа  – до минус 9-11°С. 

През съботния ден времето в по-голямата част от страната ще се задържи с променлива и по-често значителна облачност. Слаби валежи от сняг очакват в планинските райони и в Предбалкана. 

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм - очакваме захлаждане, придружено от слаб снеговалеж. Ще духа умерен, по билата и силен вятър от север-североизток. Температурите ще продължат да се понижават - максималната на височина 1200 метра около минус 12°, на 2000 метра - около минус 18°.

Времето по Черноморието също няма да е подходящо за разходки и туризъм - ще бъде предимно облачно и на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще има превалявания от сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 1-3°С.

 До обяд времето в София ще е с променлива облачност и със слаби валежи от сняг. Следобед облачността временно ще се разкъса до слънчево, но ще остане студено. Очакваните минимални температури ще са около минус 10°С, а максималните - до едва -1°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. Според прогнозите очакваме и по-мърсен въздух през следващите 48 часа, предупреждават от Meteo Balkans.

Причината за лошото време на Балканите е разширяващ се антициклон с център над Полша и Украйна, който през следващите часове ще се настани над Балканите. България и съседните ѝ страни ще попадат в зона с голям баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай