“Кръстникът” на Данго е хит за Нова година

Със стоте лева на Анди Гарсия уличният музикант купил храна за цялото семейство

“Кръстникът” на Данго е хит за Нова година | StandartNews.com
  • Ромът не смогва да отговори на всички обаждания, канят го в различни оркестри
  • Със стоте лева на Анди Гарсия уличният музикант купил храна за цялото семейство

 

На колко места ще се слуша мелодията от "Кръстникът" на Нова година, никой не знае.

Ако преди месец тя не беше сред приоритетните коледни мелодии, едно изпълнение в Градската градина на саксофониста Данго, оценено подобаващо от Анди Гарсия, превърна мелодията в хит, който уличният изпълнител ще трябва да изпълнява на различни партита. За които вече има прекалено много ангажименти.Дори и самият Данго не си е представял, че една популярна мелодия може да го изстреля на върха в ангажиментите му. Но както се казва, се е оказал на правилното място и до правилния човек.

Анди Гарсия, който е в София за снимките на "Непобедимите 4", се разхожда из столицата точно в момента, когато Владимир - Данго изпълнява мелодията от филма "Кръстника". Гарсия, който в култовия филм на Копола изигра Винченцо - извънбрачния син на Сони, станал "Кръстник" след оттеглянето на чичо си Майкъл, сяда на пейката до саксофониста, слуша внимателно около 10-15 минути, а после оставя сто лева плюс 20 евро бакшиш. Данго изобщо не подозира кой е човекът, обърнал му толкова внимание, докато преводачът не му прошепва. Клипът, в който Данго се удря по главата, е споделен от Гарсия в Инстаграм и се превърна в хит в социалните мрежи.

Данго определя срещата си с големия актьор  като чудо. Признава, че не е разбрал кой сяда до него да го слуша как свири.

"Аз съм го гледал филма трета серия, ама там той млад играе", разказва Данго за Гарсия.

А с парите, които актьорът оставил, ромът купил храна за семейството си - за сина, който е също музикант, както и за своята внучка.Интересното е, че след появата на клипчето Данго се оказва един от най-търсените музиканти, въпреки че досега е свирил само в градинката и по улиците.

"Не спира да ми звъни телефонът. Обаждат се откъде ли не. Не ги познавам, аз такова чудо не очаквах", споделя Данго. Той живее в ромския квартал на Кочериново, занимава се музика от години. Благодарение на саксофона издържа семейството си. И успява да се запознае с Анди Гарсия, звезда от "Кръстникът III" - звезден шанс, за който мнозина мечтаят.

Всъщност Данго е кларнетист, а от няколко години свири и на саксофон. Не познава нотите, но е идеален слухар. Мелодията научил в Испания, но вложил в нея и собствена интерпретация. Синът му също е уличен музикант, свири на цигулка. Има и 5-годишна внучка, която мечтае да стане известна цигуларка.

"Добре, че е мъжът ми. Който е казал, че музикант къща не храни - греши", категорична е съпругата му Вела. Владимир също подкрепя думите на половинката си, тъй като от години по този начин изхранва семейството.В ромския квартал на Кочериново се радват на Данго, той вече е известна фигура. "Как да не се радваме. Имаме вече много известен човек от нашата махала. Е, и на нас ни се иска, но - късмет. Данго е добър човек, заслужава и слава, и пари. Не му е лесно да пътува всеки ден до столицата, за да храни семейство", коментират комшиите на Владимир - Данго.

Даже и общинарите се гордеят с неочакваната нова звезда в града. "Радваме се, че и нашият град се сдоби със слава. Няма нищо случайно - ето, един наш музикант успя да впечатли самия Анди Гарсия", обясняват от кметската администрация. А славата на Данго вече му носи и постоянни предложения за работа. Известни оркестри го канят да стане част от тях. "Доскоро никой не ме търсеше за нищо. Сега не мога да смогна да отговоря на всички", казва уличният музикант.

Мъжът не скрива, че не познава нотите, но въпреки това често получавал похвали на улицата. Работил е и в Гърция, но се прибира в родината заради пандемията. Очакванията му след срещата са вече да си намери постоянна работа и да свири в някой от известните оркестри. Семейството му е бедно - живеят в една стая, но в същото време са задружни. Сега като го видях възрастен, с очила, с шапка - не го познах", разказва още Владимир.Прякорът му идва от това, че като малък е бил много пълен и кумът започнал да го нарича Данго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай