Кръстиха локомотиви на български ханове

Очаква се локомотивите да са готови за пускане в експлоатация няколко дни преди Коледа.

Кръстиха локомотиви на български ханове | StandartNews.com

Имената на хановете Аспарух и Тервел са избрани за кръщението на първите два чисто нови локомотива Siemens Smartron на БДЖ. Всяка една от машините струва около 5.5 млн. лв. без ДДС и радват железничарите след като за първи път след 33-годишно прекъсване родните железници купуват чисто нови локомотиви.

Първите две машини са пристигнали от Германия през Румъния само преди дни. Локомотивът „Хан Аспарух“ даже вече върти първите си километри по нашата жп мрежа за тестовете си.  Новите придобивки са включени в Графика за движение на влаковете, който влиза в сила от утре - 13 декември.

Очаква се локомотивите да са готови за пускане в експлоатация няколко дни преди Коледа. Между 21 и 23 декември е планирано те да теглят два от бързите влакове по маршрутите София - Варна - София и София – Бургас - София.

Локомотивите са пристигнали в тъмносиньо, а в София са облепени с визията, избрана от феновете на БДЖ-ПП, Green force или „Зелена сила“. Дизайнът е на Константин Планински от студио BackOnTrack, което е част от международния екип на RailColor-Ziemon - експерти в дизайна за подвижен състав за европейските железници.

Договорът е за 55 млн. лв. без ДДС и включва производството и доставката на 10 нови локомотива, както и техническата им поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок до 3 години или до изминати 600 хил. км. Останалите осем локомотива трябва да бъдат доставени поетапно до края на май 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай