Кристиян Бойков: Страхувам се!

"Аз мисля, че ГДБОП стигнаха до мен чрез някакъв сигнал, твърди младежът

Кристиян Бойков: Страхувам се! | StandartNews.com

Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник! Притискаха ме да призная вина.

Имам за какво да съм притеснен, след като цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам. Не съм аз човекът, който хакна НАП." Това каза хакерът Кристиян Бойков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Аз не бях на работното си място, когато колегите от ГДБОП. Бях привикан от терасата да вляза в офиса и бях закопчан. Веднага ми щракнаха белезниците. Попитах дали е нужно всичко това да се случва, а те казаха "да". Аз се притесних изключително много. Получих нещо като нервен срив, но после си замълчах и се успокоих", разказва той. 

 "Познавам някои от хората от ГДБОП. Били сме заедно на събития и конференции, но дотам. Нищо конкретно не са търсили. Седем часа ме разпитваха, но накрая вече просто си говорехме за работата ми", допълни Бойков. 

"С удоволствие бихме послушали премиера да отворим компютъра, но ще попречим на следствието. Иззеха един служебен и два лични компютъра. Служебният компютър е криптиран. Длъжни сме да съхраняваме информацията на клиентите си по най-сигурния начин", посочи мениджърът на фирмата, в която работи Кристиян - Георги Янков.  

"Аз мисля, че ГДБОП стигнаха до мен чрез някакъв сигнал. Приемам го като атака срещу фирмата, а не срещу мен. Аз нямам човек, който ме мрази и има нещо против мен", допълни Кристиян. 

Той не пожела да коментира информацията за файловете в компютъра му и по-точно папката "Kpuccc", като изтъкна, че ще го глобят, ако издаде подробности в хода на разследването. Кристиян посочи, че е бил в ареста по-малко от 72 часа. 

"Не мога да определя данните, които са изтекли от НАП, дали са критични или не. Не се занимавам с политика и не разбирам от такива неща. Не е имало натиск, това е процедура. Имаше неудобни въпроси и леки заплахи. Когато му дойде времето, съдията ще прочете тези неща", разкри Кристиян. 

"Когато хакнах МОН реших просто да разгледам. Когато го направих се опитах да позвъня, писах мейл. Уведомих ги по телефона, както и по електронната им поща. Те заздравиха системата и ме помолиха да пробвам да я пробия пак, но не успях", разказва Кристиян. 

"Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът, а 20-годишен ученик. Това са много обширни данни като знания и не можеш да се наречеш експерт. Прибираш се от работа - четеш и тестваш. Много мои приятели са ме молили да тествам нещо тяхно. Всичко с позволение правя. Аз се занимавам с това от 5-6 години. В свободното си време уча", допълни хакерът. 

Той сподели, че семейството му приема нещата спокойно и го подкрепя, но също така изтъкна, че се страхува. Кристиян обясни пред Хекимян, че никога не е искал да бъде известен и това му е изиграло лоша шега. 

"Приятелката ми не харесва какво правя. Тя постоянно ме пита защо не станах някой IT специалист, да си работя във фирма и да е спокойно. Познавате жените", заключи Кристиян. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай