Кристалина празнува с внуците, изключва телефона си

Най-успешната българка има юбилей

Кристалина празнува с внуците, изключва телефона си | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева днес навършва 70 години. Тя ще прекара празника си с всички членове на голямото си семейство, като ще отдели особено внимание на двете си внучки. Георгиева се е зарекла днес да изключи служебния си телефон и поне за личния си празник да не потушава глобалните икономически пожари.

По повод юбилея на най-успешната българка БТА представи ключови моменти от биографията на първия представител на нововъзникваща пазарна икономика и на страна от Източна Европа, поел ръководството на МВФ. По време на продължаващия й в момента мандат МВФ се изправи и продължава да се бори с последствията от предизвикателства и кризи като пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна, климатичните промени и опазването на околната среда, които са акцент в почти цялата й кариера.

Пред вестник "Гардиън" преди две години тя разказва, че най-ценният съвет, който е получавала, е от баща й и той гласи: "Направи нещо добро и го остави зад себе си", а в началото на юни в интервю за БТА тя посъветва централните банки по света да водят монетарната си политика на база постъпващите данни и да не се срамуват, ако се налага да направят корекции на фона на сложната ситуация в световната икономика.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (дн. Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия". От 1977 г. до 1993 г. преподава като доцент в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет.

През 1986 г. Кристалина Георгиева защитава докторска дисертация на тема: "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда.    

През 1993 г. Кристалина Георгиева  започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда.

От 2004 г. тя е директор на Световната банка в Москва, Русия, от 2007 г. - на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. През февруари 2008 г. Кристалина Георгиева е назначена за вицепрезидент на банката лично от президента на институцията Робърт Зелик. Това е най-високият пост, който източноевропеец е заемал в Световната банка. Кристалина Георгиева встъпва официално в длъжност на 10 март 2008 г. Като вицепрезидент на Световната банка тя ръководи Корпоративния секретариат за връзките между борда на изпълнителните директори и мениджмънта на банката.

На 19 януари 2010 г. Кристалина Георгиева е номинирана от българското правителство за еврокомисар. Тя е одобрена от Европейския парламент на 3 февруари 2010 г.  и от 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи в Европейската комисия с председател Жозе Мануел Барозо. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Тя е първият българин, спечелил в две категории едновременно. Отличията й се присъждат заради авторитета и компетентността, проявени по време на хуманитарните кризи след земетресението в Хаити на 12 януари 2010 г. и след наводненията в Пакистан същата година.

От 1 ноември 2014 г. Кристалина Георгиева е заместник-председател на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси. На 28 октомври 2016 г. тя подава оставка от поста и от 2 януари 2017 г. поема новосъздадения пост главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие. След оттеглянето на президента на Световната банка Джим Йон Ким, от 1 февруари до 8 април 2019 г. Кристалина Георгиева заема временно ръководния пост в банката.

На 25 септември 2019 г. Кристалина Георгиева е избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд, след оттеглянето на Кристин Лагард от поста. Българката става първият представител на страна с нововъзникваща пазарна икономика, начело на институцията. Тя встъпва в длъжност на 1 октомври 2019 г.

В публикуван на 16 септември 2021 г. независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях се посочва, че по времето, когато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017-2019 година, Кристалина Георгиева е оказвала натиск на служители на банката да променят данни в доклад в полза на Китай. След като разглежда твърденията по случая, на 11 октомври 2021 г. Управителният съвет на МВФ потвърждава, че има пълно доверие в нея.

Кристалина Георгиева е автор на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика.

На 25 септември 2015 г. тя е удостоена със званието "Почетен гражданин на град Добрич" за своята хуманитарна дейност, за заслугите си за развитие на регионите и приноса си за утвърждаване авторитета на България. В мотивите за номинацията се посочва, че след водното бедствие през юни 2014 г. Кристалина Георгиева е посетила пострадалите хора и благодарение на нейната подкрепа общината е получила от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите.

На 8 септември 2021 г. на тържествена церемония в Американския университет в България е удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за нейната съществена хуманна дейност, трайния й принос към каузата на образованието и активната работа в областта на международното сътрудничество.

На 17 май 2022 г. на официална церемония в аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостоява доц. д-р Кристалина Георгиева с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за нейните заслуги като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай